Sesiunea de depunere a cererilor de finanţare aferente submăsurii 322e) -Investiţii privind infrastructura de broadband în spaţiul rural a fost lansată pe 17 februarie. Prin această submăsură sunt sprijinite investiţiile care vizează crearea sau modernizarea reţelei de comunicaţii de acces (last mile), aceasta reprezentând o componentă obligatorie în cadrul proiectelor aferente submăsurii 322e). De asemenea, vor putea fi sprijinite şi investiţiile care vizează crearea reţelei de distribuţie (backhaul) acolo unde aceasta nu este prezentă, în vederea asigurării funcţionalităţii buclei locale (last mile). Bugetul alocat se ridică la 20,38 milioane de euro, fiind acoperit din fonduri europene. Perioada de depunere a proiectelor se va încheia pe 11 aprilie, contractarea urmând a fi finalizată până la 30 iunie.
Rețelele realizate vor trebui să asigure o viteză de transfer de minimum 1 Mbps partajat pentru persoane fizice și minimum 4 Mbps partajat pentru persoane juridice, conform caracteristicilor tehnice descrise de legislaţia în vigoare. În vederea implementării submăsurii, conform atribuțiilor specifice în domeniu, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a realizat în luna februarie a anului 2013, la solicitarea MADR o listă a „zonelor albe”, respectiv a localităților din România situate în spaţiul rural (satele din componența comunelor) în care nu se furnizează servicii de comunicaţii electronice în bandă largă la punct fix potrivit caracteristicilor tehnice mai sus indicate.
Conform OJPDRP Bihor, în judeţ pe „lista albă” se află sate din comunele Tărcaia, Şoimi, Spinuş, Husasău de Tinca, Holod, Chişlaz şi Boianu Mare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!