Acum, Guvernul a adoptat Hotărârea privind declararea proiectului de investiţii „Conductă de transport gaze naturale Lugaşu – Huedin, inclusiv cu alimentare cu energie electrică, protecţie catodică şi fibră optică”, ca proiect de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale”, a scris miercuri ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe Facebook.
[eadvert]
O zi mai târziu, primarul de Girișu de Criș, Ioan Pașca, a inaugurat punerea în funcțiune a rețelei de gaze naturale din localitățile Tărian și Girișu de Criș. În două localități ale Bihorului, căruța gazului pare să se urnească.
„Criminali administrativi”
„Faptul că această conductă de transport a gazelor de la Lugaș e declarată de interes național înseamnă că acest proiect se va înfăptui și probabil vom reuși să facem și noi economii pentru extinderea rețelei. În plus, cei care vor vrea despăgubiri peste ceea ce oferă statul român vor trebui să meargă în instanță”, explică primarul de Aștileu, Ionuț Lazăr.
Pentru primarul de Aștileu, introducerea gazului era cel mai ambițios proiect pentru anul 2021. În acest scop, a și fost depus un proiect prin ADI Urban Rural, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare, în valoare totală de 23,5 milioane de euro, din care Aștileului ar trebui să-i revină 5 milioane de euro.
„Chiar ne bucurăm că a fost emisă această hotărâre, deoarece lipsa gazului în zonă a blocat dezvoltarea. Din perspectiva mea, cei care au ținut zona în subdezvoltare cu conducta blocată la Uileac sunt criminali administrativi”, explică primarul de Aștileu, Ionuț Lazăr. Lipsa gazului a dus la închiderea unor afaceri prospere în zonă, cum e fabrica de sticlă din Aleșd.
Prin 2008, nemulţumiţi de sumele primite în schimbul acceptului ca magistrala Transgaz să treacă pe sub terenurile lor, localnicii din Lugașu de Jos au blocat o investiţie de peste 15 milioane de euro.
Amplasamentul prin care va trece conducta de interes național se află pe raza următoarelor unităţi administrativ teritoriale: judeţul Bihor – Lugaşu de Jos, Ţeţchea, Aştileu, Aleşd, Vadu Crişului, Borod, Bratca; judeţul Sălaj – Sâgâ; judeţul Cluj – Negreni, Ciucea, Fildu de Jos şi Poieni. De pe urma alimentării cu gaze naturale, vor beneficia 32.800 de consumatori casnici și 127 de instituţii publice de pe Valea Crișurilor.
Inaugurare la Girișu de Criș
Joi, 12 august, la Căminul Cultural din Tărian, primarul Ioan Pașca a inaugurat punerea în funcțiune a rețelei de gaze naturale din localitățile Tărian și Girișu de Criș.
„La eveniment ne-au onorat cu prezența președintele Consiliului Județean Bihor, d-l Ilie Bolojan, primarii din localitățile Toboliu, Nojorid, Mădăras, precum și primarii din două localități din Ungaria, alături de alte personalități din țară și persoane din comuna noastră. Doresc să le mulțumesc tuturor pentru ajutorul și implicarea de care au dat dovadă în vederea realizării acestui proiect. În prezent, este în curs de execuție extinderea rețelei de gaz, precum și a celor de apă și canalizare. În prima fază, rețeaua de gaz va avea 20 km, iar extinderea va fi pe 4 km. Noi ne-am format prin eforturi proprii, prin bani de la bugetul local, o rețea de gaz în doar un an, chiar dacă primele intenții în acest scop sunt din 2003. Investiția de 2 milioane de lei este de la bugetul local. Am actualizat studiul de fezabilitate făcut în 2010, am făcut concesiunea, iar în 15 august 2020 au început lucrările”, a afirmast primarul Ioan Pașca.
Trei locuințe, printre care și cea a primarului, sunt deja racordate la gaz.
„Până în octombrie, vom avea racordate la gaz toate instituțiile din comună. Primii 150 de localnici au făcut cerere de racordare în ultimele trei zile”, explică primarul de Girișu de Criș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!