Stagiunea atipică a Filarmonicii s-a încheiat joi, 30 iulie, în curtea Episcopiei Romano – Catolice cu lucrări de Haydn şi un invitat special, violoncelistul Răzvan Suma.
Meleg Vilmos, managerul Filarmonicii de Stat Oradea mulţumeşte publicului orădean care a participat cu bucurie la concertele în aer liber, ferite de ploi, şi desigur, episcopului Böcskei László, care a îngăduit organizarea celor nouă concerte în curtea Episcopiei, şi conducerii Muzeului oraşului Oradea pentru concertul din Cetate. Managerul mulţumeşte şi membrilor orchestrei pentru efortul depus în această perioadă şi înţelegerea de care au dat dovadă în ceea ce priveşte condiţiile de repetiţii şi concert. „Sunt foarte mândru pentru că, după cum ştiu, Filarmonica orădeană a ţinut cele mai multe concerte în aer liber din ţară pentru publicul abonat”, spune managerul.
Pentru abonaţi au fost oferite toate cele 38 de concerte simfonice şi cinci concerte de cameră cu care au fost obişnuiţi în fiecare stagiune. Doar concertul din 12 martie, singurul cu care Filarmonica a rămas datoare abonaţilor din cauza instaurării stării de urgenţă, a fost înregistrat şi va fi oferit abonaţilor sub formă de DVD la primul concert de sală din stagiunea viitoare.
Directorul artistic Kurucz Tibor a primit numai aprecieri din partea publicului pentru aceste zece concerte susţinute în perioada iunie-iulie, Filarmonica orădeană fiind printre primele instituţii, dacă nu chiar prima din ţară care a susţinut un concert în aer liber după măsurile de relaxare, cu respectarea măsurilor impuse în starea de alertă. „Prin realizarea acestor concerte am dorit în primul rând să îi compensăm pe abonaţii noştri pentru concertele pierdute, amânate, începând de la mijlocul lunii martie, luna aprilie şi mai”, spune directorul artistic.
La început s-a obţinut aprobare pentru 150 de scaune, după care s-au putut pune 180-200 de scaune în spaţiul delimitat. Şi în afara spaţiului au fost foarte mulţi melomani care s-au bucurat de programul simfonic.
Pentru stagiunea 2020-2021 conducerea Filarmonicii este optimistă şi speră ca din 17 septembrie să poată să reînceapă susţinerea concertelor în sală. S-a elaborat programul pentru primele trei luni din viitoarea stagiune, dar totul depinde de cum vor evolua lucrurile pe plan naţional. Primul concert, cel din 17 septembrie, îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Romeo Rîmbu, solist fiind cunoscutul pianist german Philippe Raskin. Programul va cuprinde Concertul nr. 1 pentru pian de Beethoven şi Oratoriul „Hristos pe Muntele Măslinilor”, tot de Beethoven. „Ne dorim foarte tare să putem începe concertele în sală, chiar şi la jumătate capacitatea sălii. E important să fie concerte cu întreaga orchestră simfonică, nu doar cu 20 de instrumentişti cât ne permite un concert în aer liber”, spune Kurucz Tibor care anuţă invitaţi deosebiţi precum Gabriel Croitoru, pianistul Bogany Gergely, violocenlistul Octavian Lup, fagotistul german Bogany Venczel (fratele pianistului), dar şi dirijori de renume.
Se pregăteşte şi festivalul Simfoniile toamnei pentru perioada 9-19 noiembrie, cu patru concerte deocamdată. Ultimul concert al anului va fi în 17 decembrie, cu dirijorul Janko Zsolt, în program fiind lucrarea „Missa solemnis”, care va încheia astfel anul Beethoven la Filarmonica orădeană.
Abonamentele pentru noua stagiune se vor face începând din octombrie, primele trei concerte, cele din septembrie, fiind posibil să aibă loc tot în aer liber, pe bilete. Dar managerul Meleg Vilmos asigură abonaţii că şi dacă vor începe concertele în sală doar din octombrie, până la sfârşit de iunie Filarmonica se va achita de cele 38 de concerte simfonice şi cinci de cameră cu care i-a obişnuit.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!