La Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea a fost deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări cu privire la infracțiunile de abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.
Potrivit procurorilor, șefii de plasament sunt lăsați să plece acasă și să vină la serviciu, deși ar trebui izolați acasă sau la lucru timp de 28 de zile, de la intrarea în vigoare a Ordonanței militare 8.
„Organele de conducere din cadrul DGSAPC Bihor au decis ca șefii centrelor de plasament să nu intre în izolare la locul de muncă/domiciliu pe perioada celor 28 de zile de intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr 8/2020, astfel că, în prezent, aceștia circulă nestingherit în afara și în interiorul cenrelor, intrând în contact cu alți salariați/beneficiari de servicii sociale”, transmite Ciprian Marius Morar, prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea.
DGASPC: „nu avem cunoștințe că s-ar fi încălcat aceste prevederi legale”
Chestionată pe tema dosarului penal, directorul general DGASPC Bihor, Gaciu Otilia Camelia spune că dacă se descoperă încălcări ale legii, cei vinovați vor fi trași la răspundere.
Aceasta subliniază faptul că potrivit clarificărilor primite din partea ANDPDCA, „șeful de centru precum și alte categorii de personal administrativ li se vor aplica măsura izolării la locul de muncă doar în situația în care nevoile beneficiarilor serviciului social impun acest lucru și/sau dacă nu poate fi asigurată permanența cu alte categorii de personal”.
Astfel, șefii de centre au avut obligația de a stabili măsurile organizatorice necesare. Potrivit DGASPC BIhor, aceștia au întocmit graficele de lucru și au stabilit rute clare pentru fiecare angajat, în funcție de specificul activității sale, astfel încât personalul administrativ să nu aibă acces în spațiile destinate beneficiarilor și angajaților izolați, conform prevederilor art. 10 alin 3 din Ordonanța Militară nr. 8. Această obligație cădea în sarcina directorului DGASPC Bihor „doar în cazul în care nu există șef centru/înlocuitor al șefului de centru în cadrul centrelor rezidențiale”, precizează Gaciu Otilia Camelia.
„Până la această dată nu avem cunoștință că s-ar fi încălcat aceste prevederi legale, însă dacă acest lucru se va întâmpla cei vinovați vor fi trași la răsăundere, potrivit prevederilor legale”, transmite directorul DGASPC BIhor, Gaciu Otilia Camelia.
Prevederi Ordonanța Militară nr. 8
Art.9 – (1) Se interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private, prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.867/2014 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum și a regulamentelor- cadru de organizare și funcționare a serviciilor sociale, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Aparținătorii/susținătorii/reprezentanții legali ai beneficiarilor serviciilor prevăzute la alin.(1), în baza unei cereri, pot solicita transferul beneficiarilor din centru la domiciliu, sau după caz la reședința aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali dacă își asumă, pe propria răspundere, că au condiții corespunzătoare ocrotirii temporare a acestora.
(3) Măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art.10 – (1) Se instituie, pe perioada stării de urgență, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, pentru personalul angajat al centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) pe o perioada de 14 zile.
(2) Perioada prevăzută la alin.(1) este urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă, prezența personalului în centru asigurându-se în ture/schimburi.
(3) În termen de 24 de ore de la publicarea în Monitorul Oficial a prezentei ordonanțe militare, șeful de centru, înlocuitorul desemnat sau coordonatorul personalului de specialitate stabilește organizarea turelor pe perioada stării de urgență.
(4) În lipsa personalului prevăzut la alin. (3), directorul direcției generale de asistență socială și protecția copilului, pentru serviciile sociale publice din structura direcției generale, primarul, pentru serviciile sociale organizate în cadrul/în subordinea autorităților administrației publice locale și reprezentantul legal al furnizorului privat stabilesc organizarea turelor pe perioada stării de urgență.
(5) În situații excepționale, în cazul serviciilor sociale private, pentru care personalul prevăzut la alin.(3) și (4) nu există, comitetul județean pentru situații speciale de urgență desemnează persoana responsabilă cu organizarea turelor în vederea izolării preventive la locul de muncă/domiciliu și a asigurării managementului serviciului.
(6) Refuzul izolării preventive la locul de muncă de către personalul centrelor prevăzute la art.9 alin.(1) atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.
(7) Accesul vizitatorilor/aparținătorilor/susținătorilor/reprezentanților legali ai beneficiarilor serviciilor sociale în centrele rezidențiale prevăzute la art.9 alin.(1) este interzis.
(8) Măsura prevăzută la alin.(7) se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art.11 – (1) În situația în care furnizorii de servicii sociale nu au resurse proprii de cazare pentru aplicarea prevederilor art.10 alin.(2), autoritățile administrației publice locale pe raza de competență a cărora funcționează serviciile sociale prevăzute la art.9 alin.(1) au obligația identificării și asigurării, în proximitatea acestora, de spații pentru cazarea personalului izolat preventiv la locul de muncă, a hranei zilnice necesare acestuia precum și asigurării transportului personalului, care este în izolare preventivă la domiciliu, de la locul de muncă la domiciliul/reședința acestuia și invers, cu respectarea măsurilor de protecție și prevenire a infecției.
Art.12 – (1) Personalului care deservește centrele prevăzute la art.9 alin.(1) i se asigură de către furnizorul de servicii sociale echipamentele igienico-sanitare și de protecție necesare.
(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art.13 – (1) Pe perioada stării de urgență, prin excepție de la prevederile legale în vigoare, în cazul demisiei angajaților centrelor prevăzute la art.9 alin.(1), termenul de preaviz este de 45 de zile calendaristice.
(2) Măsura se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanțe militare în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Citiți principiile noastre de moderare aici!