Preşedintele Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi directorul general executiv, Robert Aurelian Şova, respectiv Florin Dobre, s-au aflat luni, 14 noiembrie 2016, în vizită la filiala locală, unde au avut o întâlnire cu membrii CECCAR Bihor, dar şi cu reprezentanţii mass-media.
„Ne vom întâlni şi cu membrii filialei. Vom avea discuţii pe tematica de interes a profesiei, reglementări contabile, reglementări fiscale. Vrem să încercăm să-i ajutăm, să vedem cu ce probleme se confruntă la nivel loca”, a declarat Robert Aurelian Şova. Pe de altă parte, Florin Dobre a precizat că această întâlnire „se vrea un exemplu de guvernanţă corporativă. Deciziile nu trebuie luate dintr-un birou. Noi vrem să avem dezbateri cu colegii, pentru a putea lua cele mai bune decizii în ceea ce priveşte reglementările interne”.
Probleme şi preocupări
Şefii CECCAR au răspuns întrebărilor presei şi au vorbit despre problemele şi provocările cu care se confruntă profesia de expert contabil. „Profesia de expert contabil este o profesie care a evoluat în ultima perioadă, de la activităţile de rutină, către servicii cu valoare adăugată specifice contabilităţii manageriale. Dezvoltarea tehnologică ne ajută foarte mult, având timp şi informaţii mult mai bogate ca să ne ocupăm de acele servicii cu valoare adăugată către antreprenori şi către instituţiile de reglementare”, a explicat preşedintele CECCAR.
Alte probleme ridicate s-au referit la evaziunea fiscală şi concurenţa neloială.
„Cel care apelează la un expert contabil are garanţia că primeşte servicii integrate. Fiind expert contabil, acesta nu are doar competenţe în ceea ce priveşte contabilitatea. Acesta primeşte suport din partea organismului profesional pentru luarea unor decizii. Rolul nostru este de a fi liant între antreprenor şi Ministerul de Finanţe”, a declarat Florin Dobre.
Şefii CECCAR au vorbit şi despre colaborarea pe care o au cu reglementatorul, Ministerul de Finanţe, spunând că, în general, aceasta este bună.
De ce ar alege un tânăr să urmeze profesia de expert contabil, în condiţiile în care numărul firmelor înmatriculate de la an la an este în scădere, iar tehnologia, care permite unui expert contabil să se ocupe de tot mai multe firme este în continuă dezvoltare, a fost o altă întrebare la care au răspuns reprezentanţii CECCAR. „Este o profesie grea, dar care îţi oferă multe provocări şi satisfacţii. Tinerii încep să se orienteze către acele calificări care le dau şansa ca la sfârşitul studiilor să aibă o ocupaţie clar definită. Profesia de expert contabil n-o să dispară, indiferent de dezvoltarea tehnologiilor. Expertul contabil este singurul care cunoaşte cum procesul de afaceri se regăşeşte în cifre. Este cel mai calificat să poată explica de ce se întâmplă în firmă”, a conchis Robert Aurelian Şova.
Şefii CECCAR au felicitat conducerea filialei locale, pe preşedintele Valerian Susa şi pe directorul executiv, Leonica Bochiş, pentru rezultatele deosebite. „Filiala Bihor este o filială foarte puternică, foarte implicată în viaţa comunităţii experţilor contabili, are un dialog foarte bun cu mediul de afaceri şi cu instituţiile de reglementare”, a subliniat preşedintele CECCAR.
Citiți principiile noastre de moderare aici!