Prima condiţie din Ghidul Solicitantului este ca solicitantul să se încadreze în categoria microintreprinderilor şi intreprinderilor mici. De asemenea, pentru a obţine fonduri europene în cadrul submăsurii 6.3, acesta trebuie să deţină o exploataţie agricolă cu dimensiunea economică cuprinsă între 8.000 – 11.999 € S.O. (valoare productie standard) – ferma mica.
Stabilirea dimensiunii economice se face conform situaţiei existente la momentul depunerii Cererii de Finanţare, aşa cum este înregistrată în IACS – APIA din perioada de depunere stabilită conform legislaţiei naţionale şi/ sau în Registrul exploataţiilor – ANSVSA, precum şi la Primarie în Registrul Agricol. O alta condiţie este ca solicitantul să aibă exploataţia agricolă înregistrată, conform prevederilor legislaţive naţionale, cu cel puţin 24 de luni înainte de solicitarea sprijinului. De asemenea, pentru a accesa fonduri, posibilul beneficiar trebuie să prezinte şi un Plan de Afaceri.
Gestionarea eficientă a planului de afaceri este condiţionata de stabilirea domiciliului beneficiarului în UAT-ul în care exploataţia este înregistrată, precum şi de existenţa locului de muncă în acelaşi UAT sau zonă limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia (dacă este cazul). Aceste condiţii trebuie îndeplinite în maximum 9 luni de la data semnării Deciziei de Finanţare. O altă condiţie de eligibilitate este ca solicitantul să nu fi beneficiat de sprijin anterior prin această submăsură din PNDR 2014-2020.
În cazul investitiilor în exploataţii viticole pentru soiurile de struguri de vin, vor fi eligibile doar exploataţiile de viţă de vie pentru vin din arealele vitiocole nominalizate prin Ordinul nr. 397/2003, cu modificările şi completările ulterioare, prevăzute în Anexa nr. 7 la Ghidul Solicitantului.
În cazul înfiinţării/ reconversiei plantaţiilor pomicole, vor fi luate în considerare pentru sprijin doar speciile eligibile şi suprafeţele incluse în Anexa din Cadrul Naţional de Implementare aferentă Subprogramului Tematic Pomicol din Anexa nr. 6 la Ghidul Solicitantului, exceptând cultura de căpşuni în spaţii protejate şi pepinierele, acestea putând fi înfiinţate pe întreg teritoriul naţional.
De asemenea, implementarea Planului de Afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni de la data semnării deciziei de acordare a sprijinului.
Înaintea solicitării celei de-a doua tranşe de sprijin, beneficiarul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploataţiei, prin comercializarea producţiei proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranşe de sprijin (cerinţa va fi verificată în momentul finalizării implementării planului de afaceri).
În cazul în care exploataţia agricolă vizează creşterea animalelor, Planul de Afaceri va prevede în mod obligatoriu platforme de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu.
O ultimă condiţie specificată în Ghidul AFIR este ca solicitantul să aibă stabilit domiciliul/ sediul social în Unitatea Administrativ Teritorială în care este înregistrată exploataţia. În cazul în care solicitantul este încadrat într-o activitate salarizată, locul de muncă trebuie să fie în aceeaşi UAT sau zonă limitrofă a UAT-ului în care este înregistrată exploataţia vizată pentru sprijin.
Citiți principiile noastre de moderare aici!