Un nou regulament de organizare şi administrare a Cimitirului Municipal a intrat de curând în vigoare, cu rostul de a impune reguli mai stricte activităţilor legate de înhumare. Aprobat de consilierii locali în ultima zi din martie, acesta va intra în vigoare în cel mult o lună, după ce trece de controlul de legalitate al Prefecturii. Cimitirul este gestiunea Administraţiei Domeniului Public (ADP) SA.
Trei ani mai puţin
Cu intrarea în vigoare a noului regulament, se reduce cu trei ani perioada de concesionare a locurilor de veci. Dacă până acum un mormânt se contracta pentru zece ani de la înhumare, perioada aceasta se scurtează la şapte ani, cu posibilitatea de prelungire. Situaţia este valabilă în cazurile ocupării locului la deces. Pentru cele concesionate anticipat, perioada poate fi de 10 respectiv de 20 de ani.
Acelaşi regulament precizează expres că „atribuirea în folosinţă a locurilor de înmormântare se face în ordinea numerică a rândurilor şi locurilor”. Cei care solicită alt loc vor plăti o taxă majorată. Dacă sunt mai mulţi doritori pentru acelaşi loc de înmormântare, atribuirea acestuia se va face prin licitaţie.
Interdicţii şi contravenţii
Un spaţiu amplu în regulament este alocat pentru definirea interdicţiilor şi a contravenţiilor, precum şi a amenzilor ce se pot aplica. „Vrem să facem ordine şi altfel nu se poate”, consideră Liviu Andrica, directorul ADP.
Astfel, „pe timpul procesiunilor de înmormântare se interzice circulaţia maşinilor pe aleile din faţa capelelor”, la 10 metri distanţă de acestea ar trebui montate panouri cu accesul auto interzis. Este, se asemenea, interzis, accesul copiilor sub 14 ani, fără însoţitori şi este prevăzută posibilitatea ca vizitatorii să fie legitimaţi de angajaţii Cimitirului, dar numai după ce aceştia se legitimează la rândul lor. Sunt interzise împrejmuirile cu gard din lemn sau panouri, sârmă sau plasă din sârmă, precum şi acoperişurile peste morminte. Între contravenţiile pedepsite cu amenzi între 500 şi 700 de lei figurează tăierea de arbori fără aprobare, distrugerea mobilierului şi a mormintelor sau înscrierea de obscenităţi pe obiectele funerare. Cu amenzi între 200 şi 400 de lei se pedepseşte accesul în stare de ebrietate, lipsa unei îmbrăcăminţi decente, practicarea comerţului ambulant sau a cerşetoriei.
Consumul de alcool, de seminţe, fumatul, cântatul, în afara muzicii aprobate de eveniment sau „audierea zgomotoasă a aparatelor radio şi casetofoanelor” sunt considerate contravenţii de asemenea, amenzile prevăzute sunt cuprinse între 100 şi 200 de lei.
Cristina Ghilea
Inspirati din Debrecen: birou unic in Cimitir
Citiți principiile noastre de moderare aici!