Primăria Oradea a finalizat construcția Căminului Studențesc CP1, o premieră națională, devenind prima primărie din România care construiește un cămin studențesc cu fonduri proprii și îl cedează unei instituții de învățământ superior. Proiectul a fost anunțat în cadrul unei conferințe de presă de către primarul Florin Birta, care a subliniat importanța investițiilor în educație și dezvoltarea Universității din Oradea.
„Suntem mândri că am finalizat acest cămin, care va fi gata să găzduiască studenți începând cu 1 octombrie. Investim în educație, deoarece dezvoltarea Universității din Oradea este esențială pentru viitorul orașului nostru. Acest cămin studențesc oferă standarde europene de confort, fiind dotat cu toate facilitățile necesare,” a declarat primarul Florin Birta.
CP2 urmează să fie deschis luna următoare
Căminul CP1 și CP2 va găzdui 466 de studenți și este doar primul dintr-un plan de extindere a facilităților de cazare. Al doilea cămin, aflat în vecinătate cu CP1, va fi finalizat luna următoare. Proiectul a fost realizat exclusiv din fonduri locale, primăria investind 7 milioane de euro în construcția celor două cămine. Totodată, rectorul Universității a explicat de ce căminul s-a numit CP1, motivele fiind faptul că acest Cămin este un dar oferit de Primărie.
„Facem asta pentru ca Oradea să atragă cât mai mulți studenți,” a adăugat primarul, subliniind colaborarea cu Universitatea din Oradea și rolul esențial al educației în dezvoltarea orașului și județului Bihor. Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a evidențiat importanța noilor facilități de cazare, menționând că cererea de locuri este în continuă creștere.
„Începem un alt an universitar cu un nou cămin studențesc. Asemenea standarde nu au mai existat până acum la Universitatea din Oradea și ținem foarte mult ca, de aici înainte, acestea să fie standardele noastre de cazare. Domnule primar, ați făcut astăzi fericiți 246 de studenți! Și, în curând, vor mai fi încă 220 de studenți fericiți că învață la Universitatea din Oradea,” a declarat rectorul.
Dotările căminului
Noul cămin oferă camere de 20 de metri pătrați, dotate cu frigider, televizor, baie proprie și acces gratuit la internet. În plus, căminul dispune de săli de studiu, bucătării moderne, mașini de spălat și uscat rufe, lift și o zonă de servit masa. În curând, complexul va include și alte două cămine și o cantină, deservind peste 2.000 de persoane.
Rectorul Bungău a mai menționat că noile cămine sunt „verzi și sustenabile,” cu încălzire prin podea folosind apă termală și izolație conform standardelor europene. „Ne propunem să avem inclusiv camere pentru familiști, pentru ca studenții să rămână la Oradea, la master, doctorat și pentru a munci aici,” a subliniat rectorul.
„Hotel” la preț studențesc
Pe parcursul inaugurării, rectorul a pus accent pe designul estetic al căminului, comparând în repetate rânduri condițiile oferite cu cele dintr-un „hotel”. În ciuda condițiilor asemănătoare unui hotel, tarifele rămân accesibile pentru studenți, 350 de lei pentru cei de la buget și 490 de lei pentru studenții care urmează forma cu taxă.
La final, vizitatorii oficiali au întâlnit o mamă care își caza fiul student. Întrebată cum i se par camerele, aceasta a răspuns zâmbind: „Superbe.”
În prezent, zona din jurul căminului este încă în șantier, însă primarul a menționat că lucrările vor continua chiar și duminica, pentru a se asigura că CP1 va fi finalizat la timp pentru cazarea programată luni, 30 septembrie.
Trimite articolul
XProiectantul pare să fie același ca la căminele studențești din urmă cu 30-40 de ani, din marile centre universitare. Noroc cu vopselurile noi de la Leroy care fac profunda diferență.
Constructii din banii nostri, pentru ca sa dea de lucru firmelor de casa ale primariei.
Nimic nou.
Impostura la ea acasa.