O mamă a sesizat Jurnal bihorean că fiul ei, în vârstă de 17 ani, căruia ea i-a permis să se plimbe cu bicicleta în OrăşelulCopiilor, din motive de siguranţă, a fost la un pas de a fi amendat de poliţiştii comunitari.
Întâmplarea s-a consumat marţi, când fiul orădencei şi alţi adolescenţi cam de aceeaşi vârstă „s-au dat cu biţele” pe aleile din Orăşelul Copiilor. Văzându-i, gardienii au chemat poliţiştii comunitari care au scos rapid chitanţierul să îi amendeze pe biciclişti. Băiatul reclamantei a îndrăznit să-i întrebe pe poliţiştii comunitari în ce bază legală vor să dea amenda, după care, de teamă, a fugit şi el şi ceilalţi prieteni, scăpând de data aceasta de osândă.
Nu e voie!?
Biroul de presă al Primăriei Oradea a transmis că în Orăşelul Copiilor au acces cu bicicletele pe porţiunile amenajate doar copiii între 5 – 14 ani şi că regulamentul acesta a fost „legiferat” prin Hotărârea de Consiliu Local 674 din 2007. Nici în celelalte parcuri adolescenţii nu au voie să intre cu bicicletele, întrucât tot o Hotărâre a Consiliului Local (mr. 429/2009) i-a izgonit. Conform acestei hotărâri, în parcurile orădene nu e permis nimănui accesul cu „mijloace auto (maşini – n.r.) şi velo (biciclete – n.r.)”, cu excepţia maşinilor de urgenţă.
Amenzile pe care le riscă bicicliştii care neglijează aceste decizii ale consilierilor locali sunt cuprinse între 1.000 – 1.500 lei.
Cum vremea de primăvară a scos din casă tot mai mulţi copii şi adolescenţi, e de aşteptat ca mulţi dintre cei cu vârsta între 14 – 18 ani să fie pedepsiţi de poliţiştii comunitari doar pentru că au îndrăznit să se plimbe cu bicicletele în locuri sigure – pe aleile din parcuri. Iar adolescenţii care se vor conforma acestor prevederi (gândite pesemne doar în favoarea unor cetăţeni) şi vor ieşi la plimbare cu bicicletele pe şosea, îşi riscă viaţa sau sănătatea, fiind oricând posibile victime ale accidentelor rutiere.
Codul rutier prevede accesul cu bicicletele peste vârsta de 14 ani, dar poliţiştii de la Compartimentul de Prevenire al Poliţiei Bihor încearcă, la orele de educaţie rutieră organizate cu copiii şi tinerii, să îi convingă să se joace cu biciclete în locuri sigure şi pe cât posibil, nu pe şosea.
„Realitatea din teren” arată că, în afara unor mici excepţii, în majoritatea parcurilor, copiii şi tinerii convieţuiesc fără probleme şi „şi-au împărţit teritoriile”, unele porţiuni din parc fiind „dominate” de copiii mai mici, altele de vârstnici, altele de adolescenţi cu biciclete şi role.
Tocmai din acest motiv, poliţiştii de la Compartimentul de Prevenire al Poliţiei Bihor încearcă, la orele de educaţie rutieră organizate cu copiii şi tinerii să îi convingă să se joace cu biciclete în locuri sigure şi nu pe şosea.
Otilia Şandor
Citiți principiile noastre de moderare aici!