Trei comisari din cadrul Gărzii de Mediu Bihor, trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea pentru fapte de corupţie, au fost condamnaţi la închisoare. Decizia magistraţilor ar putea fi atacată cu recurs de apărătorii celor trei comisari.
Comisarul Gabriel Varga a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare cu executare, Gheorghe Raţiu va avea de executat patru ani şi trei luni, în timp ce Mugur Gheorghe Popa a primit trei ani de închisoare cu suspendare cu un termen de încercare de cinci ani.
Reamintim că, în rechizitoriul întocmit de procurori se arată că în februarie 2012, în calitate de comisari la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, Gheorghe Raţiu şi Gabriel Varga au pretins diferite sume de bani, primind în total între 2.700 lei și 3.000 lei, pentru ca în schimb să favorizeze trei firme controlate, în sensul de a nu sancționa contravențional societățile în cauză pentru abateri prevăzute de legislația de mediu, constatate cu ocazia unor controale.
Procurorii DNA au mai arătat că la data de 23 septembrie 2010 și 1 martie 2012, Gabriel Varga a pretins și primit de la administratorii a două societăți comerciale suma de 1.000 de lei, respectiv 20 litri benzină pentru a nu sancționa contravențional societățile în cauză pentru abaterile constatate cu ocazia unor controale.
Împrejurări nereale
Din rechizitoriul procurorilor mai reiese că, la data de 5 aprilie 2012, Gabriel Varga și Mugur Gheorghe Popa au pretins de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei și au primit 700 de lei, pentru a ignora abaterile constatate și a nu aplica sancțiuni. În plus, cei doi au întocmit o notă de constatare care atesta împrejurări nereale.
Pe de altă parte, mai arată procurorii, la data de 11 septembrie 2012, invocând pretinse nereguli în legătură cu documente ale unei societăți comerciale controlate, Gabriel Varga a pretins și primit de la administratorul unei firme suma de 1.000 lei.
„În cursul lunii ianuarie 2012, inculpații Rațiu Gheorghe și Varga Gabriel au întocmit o notă de constatare în care au fost menționate împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv că utilajele unei anumite societăți comerciale au fost verificate și că acestea respectă legislația de mediu în vigoare. Nota de constatare a fost utilizată de administratorul societății pentru obținerea ultimei tranșe de plată de la Agenția de Plăți, Dezvoltare Rurală și Pescuit. La data de 21 februarie 2012, inculpatul Rațiu Gheorghe, la cererea unui administrator de societate comercială a instigat o persoană să redacteze și să semneze un contract de prestări servicii pe care respectivul administrator l-a prezentat comisarilor Gărzii Naționale de Mediu care efectuau un control la respectiva societate.
La data de 9 aprilie 2012, inculpatul Rațiu Gheorghe a instigat alți doi angajați din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Bihor să nu își îndeplinească obligațiile de serviciu, respectiv să nu constate o serie de nereguli cu ocazia unui control la o societate comercială”, se mai arată în comunicatul DNA.
Citiți principiile noastre de moderare aici!