Direcţia Naţională Anticorupţie a mediatizat, pe propriul site – www.pna.ro, sentinţa dată pe 31 ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul grupului de înalt-ofiţeri de armată trimişi în judecată în anul 2004 pentru fapte de corupţie legate de aprovizionarea Armatei cu combustibili.
Dat fiind că noul Cod Penal a intrat în vigoare pe 1 februarie, sentinţa Înaltei Curţi a fost dată la ţanc pentru ca dosarul să nu se prescrie, după cum şeful DNA atenţiona în noiembrie 2013.
Printre condamnaţi se numără şi colonelul Ion Vlăsceanu, fost comandant al UM 02032 Oradea (Centrul de Întreţinere, Reparaţii Curente Exploatare Cazărmi din subordinea Statului Major al Forţelor Terestre). Astfel, Vlăsceanu a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 8 ani.
Totodată, Ion Vlăsceanu şi omul de afaceri orădean Gheorghe Valentin Munteanu au fost obligaţi de instanţă, în solidar, la plata sumei de 654.062 lei. De la colonelul Vlăsceanu s-a mai confiscat un telefon mobil şi suma de 36 de milioane de lei vechi.
Combustibil pentru tot Ardealul
Prin rechizitoriul întocmit de procurorii anticorupţie, Vlăsceanu a fost acuzat că a pretins de la omul de afaceri orădean Valentin Muntean, administrator al SC Exact Construct, un procent de 1,5 % din 61.637.376.092 lei, reprezentând valoarea contractului de achiziţionare a 5.778 tone combustibil CLU şi 110 tone combustibil tip M pentru aprovizionarea cu combustibil a unităţilor militare din Transilvania.
În schimbul comisionului de 1,5%, Vlăsceanu ar fi aprobat hotărârea de adjudecare a licitaţiei în favoarea firmei Exact Construct şi l-ar fi asigurat pe orădean că îi va plăti la timp facturile pentru combustibilul livrat. Pentru a ţine legătura, Muntean i-ar fi făcut cadou lui Vlăsceanu un telefon mobil şi i-ar fi achitat convorbirile în valoare de peste 36 milioane de lei vechi.
Potrivit anchetatorilor, Muntean ar fi livrat, în loc de combustibil pentru încălzire, reziduuri petroliere neaccizate, falsificând notele de recepţie de la subfurnizorii firmei sale, facturile fiscale de livrare, notele şi declaraţiile de conformitate a combustibilului petrolier, prejudiciul creat astfel fiind stabilit la peste 11 miliarde de lei. Dosarul lui Muntean a fost disjuns de dosarul ofiţerilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!