Curtea de Apel Oradea s-a pronunţat, luni, în dosarul în care doi foşti angajaţi ai Administraţiei Domeniului Public S.A. au fost judecaţi pentru neglijenţă, respectiv abuz în serviciu şi cruzime asupra animalelor. Astfel, în cazul fostului administrator al Adăpostului Grivei, Florentin Anton, instanţa a menţinut soluţia dată de Judecătoria Oradea: 6 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în serviciu (pedepsă suspendată condiţionat pe un termen de supraveghere de 2 ani şi 6 luni), plus pedeapsa accesorie a interzicerii dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie publică ce implică exerciţiul autorităţii de stat. De asemenea, Florentin Anton a fost obligat la plata sumei de 100 de lei cheltuieli judiciare în apel.
Dacă în primă instanţă, veterinarul Şimonca Cosmin Viorel a primit o condamnare de 7 luni închisoare în regim de detenţie pentru maltratarea şi schingiuirea animalelor, la Curtea de Apel Oradea acesta a obţinut suspendarea sub supraveghere a acestei pedepse pe un termen de încercare de 4 ani.
„În temeiul art. 863 Cod penal 1969 pe durata termenului de încercare condamnatul este obligat: să se prezinte, la datele fixate, la judecătorul desemnat cu supravegherea lui sau la Serviciul de protecţie a victimelor şi reintegrare socială a infractorilor; să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile, precum şi întoarcerea; să comunice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele sale de existenţă; să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă”, se arată în decizia instanţei.
Totodată, pe durata termenului de încercare, medicului veterinar i-a fost suspendată şi executarea pedepselor accesorii stabilite de instanţa de fond (interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţi sau funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, dar şi a dreptului de a profesa ca medic veterinar).
Cazul „Adăpostul Grivei” a ajuns în atenţia procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, la sfârşitul anului 2012, când foşti voluntari ai SOS Dogs au depus mai multe plângeri, însoţite de imagini şi filmuleţe în care prezentau cum, din cauza înfometării la care au fost supuşi, câinii s-au mâncat între ei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!