Acuzat că și-a tâlhărit fosta parteneră, dar și că ar fi încercat apoi să influențeze martorii și să-i inducă în eroare pe anchetatori, beiușeanul a fost condamnat recent de judecătoria locală la 2 ani de închisoare cu executare, fiindu-i interzise unele drepturi pe o perioadă de 3 ani.
Incidentul în care au fost implicați foștii soți s-a petrecut într-o după-amiază din luna august 2020, într-o intersecție de lângă sediul unității de pompieri din Beiuș. În timp ce aștepta la semafor, femeia a observat că fostul soț a deschis ușa mașinii, a îmbrâncit-o și i-a smuls din mână telefonul pe care îl cumpărase cu 1.000 de lei și i-l dăduse în urmă cu un an, când încă erau căsătoriți.
În ciuda opoziției victimei care a fugit după agresor, acesta s-a urcat în propria mașină și a plecat. Ulterior, medicii au constatat că femeia avea răni la brațul drept și la cotul stâng, în timp ce glezna stângă era tumefiată, motiv pentru care șchiopăta ușor: „leziuni posttraumatice (…) care s-au produs prin lovituri cu și de corpuri dure, comprimare cu degetele.”
La scurt timp după incident, bărbatul i-a restituit fostei soții telefonul prin intermediul cumnatei acesteia. Nu a scăpat însă de acuzațiile de tâlhărie calificată, polițiștii din Beiuș deschizând un dosar penal pe numele atacatorului.
Anchetatorii, despre inculpat: tentative de influențare a cercetărilor
În timpul investigațiilor, polițiștii și procurorii au aflat că beiușeanul ar fi discutat cu martori ori cu rude ale acestora, încercând, susțin anchetatorii, să-i influențeze. În rechizitoriu este dat exemplul unui localnic, de la care bărbatul cumpărase telefonul și pe care l-a sunat să-l anunțe că l-a propus ca martor pentru a proba că aparatul ar fi fost luat pentru copilul său, nu pentru soție.
„La momentul procesual respectiv, (…) nu fusese ascultat ca martor, iar contactarea telefonică a acestuia anterior audierii de către organul de urmărire penală ilustrează modul ocult în care inculpatul a încercat să influenţeze cercetările pentru obţinerea unei soluţii care să îi fie favorabilă”, se arată în sentința Judecătoriei Beiuș, consultată de Jurnal bihorean.
Supravegherile tehnice din anchetă au indicat că inculpatul l-a sunat și pe soțul unei martore, căruia i-ar fi cerut să-și convingă soția și fiica să nu-l indice pe el în cadrul procedurii de identificare făcută de polițiști: „Io vorbesc cu avocata și te-o suna să vedem amu’ ce ar fi mai bine să zică și doamna, știi, și fata dacă mă poate ajuta cu ceva!” Anchetatorii au remarcat că, după această discuție, martora nu l-a recunoscut pe bărbat la Poliție, deși într-o declarație anterioară relatase că l-a văzut la locul incidentului.
Judecătorul de caz a observat că din interceptările telefonice dispuse în anchetă rezultă că, în februarie și martie 2022, inculpatul a luat legătura și cu şeful Poliţiei Municipiului Beiuş pentru a obţine informaţii cu privire la desfăşurarea cercetărilor penale în cauză.
„Din coroborarea acestor probe rezultă indubitabil că inculpatul a încercat să inducă în eroare organele judiciare, conducându-le spre un scenariu neverosimil şi contribuind astfel la zădărnicirea adevărului în cauză, acţiunile sale nefiind circumscrise uzării garanţiilor procedurale recunoscute de lege”, se arată în sentința Judecătoriei Beiuș.
Chiar dacă în timpul procesului bărbatul a recunoscut acuzațiile și a cerut să fie judecat conform procedurii abreviate a recunoaşterii învinuirii, instanța a reținut atât „gravitatea ridicată a infracţiunii” comisă într-un loc public, cât și tentativele inculpatului de a influența cercetările, motive pentru care a dispus ca pedeapsa de 2 ani de închisoare să fie executată în penitenciar.
Judecătoria Beiuș l-a obligat pe inculpat să achite cheltuieli judiciare de 3.500 de lei, observând că prejudiciul a fost recuperat, iar victima nu a cerut daune morale. Sentința nu este definitivă și a fost deja atacată de bărbat la Curtea de Apel Oradea, care va analiza cazul și va da o hotărâre definitivă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!