Procurorii anticorupție orădeni au ridicat, marți, documente de la Inspectoratul Școlar Județean Bihor, după ce a fost depusă o plângere penală care vizează suspiciuni de fraudă a examenului pentru directorii de școli din Bihor.
„Noi am verificat și am pus la dispoziția anchetatorilor toate documentele comisiilor care ne-au fost solicitate, pentru că au fost până la urmă trei comisii: comisia care a organizat proba scrisă, comisia care a evaluat și comisia de contestații. Toate lucrările scrise și toate lucrările anulate și toate tipizatele utilizate coincid cu numărul de tipizate comandate de noi. Prin urmare, nu avea cum să se rescrie lucrarea – așa cum am înțeles că ar fi acuzele”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan.
Fals, abuz, înșelăciune
Procurorii DNA Oradea fac cercetări pentru a stabili dacă sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunilor de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu și înșelăciune prin mijloace frauduloase, sesizate într-o plângere penală formulată și depusă la DNA Oradea de către fosta directoare a Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, Gheorghina Bîrlădeanu.
[eadvert]
Sesizarea parchetului anticorupție a fost făcută luni, Gheorghina Bîrlădeanu solicitând procurorilor DNA Oradea să facă verificări după ce nota actualului director delegat al școlii, Ioan Sorin Cuc, a fost majorată după contestații de la 5,60 la 7, notă necesară promovării probei scrise a examenului și trecerii în etapa următoare – cea a interviului (programat în perioada 15 noiembrie – 8 decembrie 2021).
Notă asumată
Proba scrisă a examenului pentru posturile de director și director adjunct a fost de forma unui test standardizat de tip grilă.
„De fapt, s-a stabilit că 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate inițial greșit de comisia de evaluare. Nu înțeleg cum s-ar putea greși, când totul a fost matematic. Fiind test grilă, cei din comisia de evaluare au venit cu un șablon și l-au pus peste grilele completate de fiecare candidat, rezultând în mod simplu care au fost răspunsurile corecte și cele greșite. Putea fi un singur răspuns corect din patru variante la fiecare întrebare”, a explicat Gheorghina Bîrlădeanu, cea care a sesizat și Ministerul Educației cu privire la modificările notelor în urma evaluării.
Ceea ce i-a surprins pe mulți dintre candidații înscriși la concurs a fost tocmai faptul că din cele 25 de contestații depuse, doar la o singură contestație – cea a profesorului Cuc, nota a fost majorată. La restul, notele au fost fost mai mici după contestații.
„Interesat este că în urma reevaluării, candidatul cu codul 6961106 a reușit să obțină exact nota care să îi permită participarea la interviu. De asemenea, situația codului 6873685 este inexplicabilă, pentru că de la 7 nota a fost scăzută la 0. Lucrările acestui concurs s-au evaluat cu un șablon, de către doi evaluatori în prezența fiecărui candidat, a celor doi martori, și a reprezentanților sindicatelor”, a declarat unul dintre directorii prezenți la concurs.
Mai mult, directorii spun că nota inițială a fost asumată prin semnătură de către toate cele cinci persoane care au asistat la evaluare.
În acest context, Gheorghina Bîrlădeanu, dar și alți candidați, au suspiciuni de fraudare a examenului prin atribuirea unei note nereale unui candidat.
„Acest lucru se poate face ori prin punctarea unor răspunsuri greșite ca fiind corecte, ori prin înlocuirea pur și simplu a lucrării cu una nouă, în care răspunsurile să fie corecte. Majorarea notei în acest caz ar însemna că 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate greșit în primă fază de comisia de evaluare”, este de părere Bîrlădeanu.
„De la emoții”
Contactat telefonic, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor susține că nu poate fi vorba de o fraudare a examenului, ci de o eroare materială, în cazul notei de 7,60 scăzută la 0, și umană, în cazul rezultatului contestat la DNA.
„În cazul notei de 7,60 afișată după contestații ca fiind 0, a fost o eroare materială pe care am discutat-o imediat cu informaticianul, care când a constatat-o, a corectat tabelul și l-a postat în varianta corectă. Acolo e clar, că se vede nota și pe lista inițială și nici măcar nu a fost contestată. În cazul notei de 5,60 majorate la 7, eu cred că a fost o greșeală de evaluare, în sensul în care exista posibilitatea ca la evaluare să fi numărat întrebările greșite, după care cele corecte și în final să le fi contabilizat pe cele corecte ca și greșite. Altfel nici eu nu-mi pot explica. Dar pe lucrare se vede că nu există ștersături, nu există mâzgălituri, există toate semnăturile. Deci, nu există un borderou aparte de corectare. Pe lucrare s-a scris și punctajul abordat, tot, tot, tot. Au semnat profesorii evaluatori, au semnat observatorii. Ce pot să mai cred e că, în emoțiile care erau pentru toți, nu s-au uitat cu atenție – nici candidatul, nici martorii care erau în sală. Altfel, nu am cum să explic”, a declarat șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan.
Acesta susține că sub nicio formă nu poate fi vorba de o fraudare a examenului.
„Eu am mai spus-o: cred că trebuie să fii cel puțin naiv să crezi că cineva poate schimba o lucrare, în condițiile în care toate foile tipizate sunt numărate. La nivelul comisiei județene de organizare a existat inclusiv o procedură vizavi de modul de gestionare a foilor tipizate”, a asigurat Abrudan.
Contactat telefonic, directorul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Oradea, Ioan Sorin Cuc, a refuzat să facă declarații vizavi de rezultatul obținut și de situație.
„Nu fac nicio declarație. Este o anchetă și procurorii vor stabili cum stau lucrurile”, a declarat Cuc.
Trimite articolul
XHotul striga hotii? Ar trebui sa cerceteze DNA si cum a luat doamna concursul in 2016, cu prietenuta ei coordonatoare de centru de examinare. Ba sa mai cerceteze si cum si-a angajat fata pe post de bibliotecar in scoala, unic candidat pe post. Si sa mai cerceteze si cum si-a angajat cea mai buna prietena pe post de secretara, post fabricat de ea. Si sa mai cerceteze DNA si unde se duceau banii de la inchirierea spatiilor scolii pentru petreceri private… ca nu mergeau in contabilitate. Ce bine ca atunci cand era in favoarea ei, nu a fost conflict de interese. Oricum, aceasta fiinta nu stie sa piarda, imprastie cu veninul ei peste tot si joaca in cel mai mizerabil mod. Asta e in stare sa isi vanda si mama ca sa obtina ce vrea. Domnule Abrudan, sper ca v-ati convins ca pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti…
-
sa nu uitam ca nici domnul Horea Abrudan nu e tocmai strain de aceste obiceiuri si nici usa de biserica in acest domeniu, detinut de ani buni si grei in inspectorat nu este
Ati face bine sa verificati si informatia comform careia la Generala
16 elevii sunt sa intre on-line pe timpul vacantei in fiecare zi la orele de matematica,romana si engleza
-
Bravo.
In sfarsit cineva care se plange ca se face scoala-
O situatie cu adevarat intolerabila!
-
Da chiar asa de ce sunt obligati si certati pe timpul vacanței copiii sa intre la ore online
-
Pe vremuri cand se dadea teme pe perioada vacantei si lecturi de citit in vacanta… nu se plangea lumea, bine si atunci multi nu le bagau in seama, de asta s-a ajuns in zilele noastre, ca parintii, care erau pe atunci elevi, sa faca afirmatii de genul celor de mai sus.
-
Inteligentul (comuniști)una este cu teme de vacanță si alat este ore onlin cand ii se scoala la profesor pe timpul vacantei
-
-
-
-
Si ce-i rau in asta? Un pic de scoala mai multa strica? Deja astea cu scoala online de cand a inceput cu pandemia, i-a facut si pe partinti sa nu le mai placa scoala, de uni elevi ce sa mai vorbim… abia asteapta sa nu mearga la scoala, deja uni dintre ei nici nu mai pot sa scrie dupa o dictare…
Toate concursurile pentru funcțiile de conducere din 1990 încoace sunt o mascarada a partidelor de la putere care in nemernicia lor își pun oamenii lor și a camarilei de partid in funcțiile de conducere fără a avea competente niște idioți profani și afoni in domeniul în care sunt înscăunati și plătiți degeaba ca ei nu fac nimic decât încasează salariile exorbitante nemeritate de acei directori parveniți, sprijiniți politic de aceea tara asta bate pasul pe loc.
Cum este posibil sa iti dai demisia in primavara, iar in toamna sa doresti aceeasi functie, in aceeasi unitate?
Mai invatati sa si renuntati!!!
Aruncati cu noroi spre dl profesor care ar putea sa faca lucruri bune pentru scoala si pentru oamenenii de acolo doar pentru ca cineva a invatat sa stea prea bine si prea mult pe locul caldut al directorului.
Poate nu ar fi rău să verifice DNA și activitatea de la Sorbonica de Beiuș! Multe ar descoperi! Prietenii știu despre ce vorbesc!
sa se sape, sa se sape adanc si cum se trec contestatiile de la titularizare si definitivat, pe plan local!
-
Da.
Ce iluzii va faceti!
De parca DNA nu este “butonat” tot politic.
O sa primeasca o comanda politica cu …. stop joc si totul o sa se opreasca la faza pe “locală”.
Doamna aia cu memoriul scris este deja arhicunoscuta in invatamantul local oradean.
Intr-adevar, are caracter execrabil.
A fost invatata sa ocuoe doar prin comanda politica posturile de conducere. Si acum nu poate concepe ca ea este pierzatoare.
Ca si altii probabil ii folosesc rețeta de succes.
Este depasita deja.
… si asa ne batem joc de generatia urmatoare. Asa se explica rata de analfabetism functionali si generatiile de oameni inculti din ultimii ani.