Inspectoratul Școlar Județean Bihor a publicat sâmbătă, 11 decembrie 2021, rezultatele concursului de ocupare a posturilor de director și director adjunct, în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bihor, după etapa de interviu și soluționarea contestațiilor.
[eadvert]
Concursul s-a derulat în perioada octombrie – decembrie 2021. În perioada 21 octombrie – 1 noiembrie, concurenții care au obținut peste 7 la proba scrisă, și-au exprimat opțiunile pentru școala ori grădinița pentru care au dorit să candideze. Proba de interviu s-a derulat înn perioada 15 noiembrie – 8 decembrie 2021. Practic, în 60 de minute, fiecare candidat a trebuit să-și prezinte strategia de dezvoltare a unității de învățământ, să prezinte modalități de rezolvare a unei situații-probleme și să ducă la capăt o sarcină de lucru repartizată pentru evaluarea competențelor digitale.
Comisia a fost alcătuită dintr-un președinte (un inspector școlar), membri (doi reprezentanţi ai unităţii de învăţământ, dintre cadrele didactice titulare ale acesteia – aleşi prin vot secret de către consiliul profesoral), un reprezentant al Consiliului Local și unul al Consiliului Judeţean, un reprezentant al departamentului de resurse umane din cadrul companiilor mijlocii, mari şi foarte mari sau un reprezentant al unei companii specializate în recrutarea resurselor umane sau un cadru didactic din învăţământul superior cu competenţe în management instituţional şi management educaţional.
Candidați admiși
Lista candidaților promovați a fost publicată anonimizată. Astfel, dascălii, părinții și elevii au descoperit doar niște coduri. Aceasta pentru că aproape toți candidații au ales să-și ascundă numele, chiar dacă își doresc să conducă școli publice, unde salariile sunt plătite din banii contribuabililor.
Printre directorii care nu și-au ascuns numele se numără Iulius Timar, directorul Colegiului Național „Onisifor Ghibu” din Oradea, care a obținut media 9,1 și va rămâne în funcție la această unitate de învățământ. La fel a făcut și Antonia Monica Nica, directoarea Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, care a obținut media 9,3, iar adjunct Rodica Mureșan, 8,6. La Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă nr. 1 Oradea, directorarea în funcție Teodora Pantazi a obținut media 8,3.
La Școala Gimnazială „Dacia” Oradea, locul actualei directoare, Carmen Cosman, va fi ocupat de fostul inspector școlar general Alin Novac-Iuhas, iar la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” directoare rămâne Anca Mile. Colegiul Național „Mihai Eminescu” va fi condus de aceeași directoare Livia Muntean, Colegiul Național „Iosif Vulcan” de Simona Martin, iar Școala Gimnazială „Oltea Doamna”, de Florina Muscă. La Școala Gimnazială nr. 11, directoarea Alina Șaitoș nu a dorit să mai participe la concurs. La concurs s-au înscris cele două directoare adjuncte, care au promovat cu media 9, dar niciuna dintre ele nu și-a dorit funcția de director. La Școala Gimnazială nr. 16 director va rămâne profesorul Cristian Bugle.
La Colegiul Economic „Partenie Cosma” actualul director Virgil Blage nu va mai rămâne pe post, concursul fiind câștigat de colegul său, Daniel Negrean, care a reușit cu o medie mai mare, iar la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu”, directorul în funcție Radu Pîrja a fost surclasat de colega sa, Monica Costa. La Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea au candidat fosta directoare Gheorghina Bîrlădeanu și directorul în exercițiu Sorin Cuc. Câștigător a fost declarat Sorin Cuc. Concursul de aici ar putea avea o altă turnură, deorece acesta este cercetat de procurorii anticorupție orădeni, după ce Gheorghina Bîrlădeanu a făcut o plângere penală, acuzând o posibilă fraudă la proba scrisă, probă la care Cuc a obținut o notă semnificativ mai mare după contestații.
La Şcoala „Iosif Vulcan” din Holod concursul a fost câştigat de profesoara Tatiana Şinca, cu media 7,7, iar la cea din Cefa, de actuala directoare, Alexandra Roman, cu media 7,9. La Școala din Cheresig a fost reconfirmată directoarea Delia Sim, cu media 8,4, iar la Școala din Derna directorul Florian Moise (media 8,9. La Școala din Cociuba Mare, profesoara Florica Trif a obținut media 7,3.
40 de absenți și 22 de note sub 7
Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Bihor, la interviu pentru 244 de candidaturi s-au înscris 173 de dascăli.
„Pentru 40 probe de interviu nu s-au prezentat candidații, respectiv s-au retras, iar în cazul a 22 dintre acestea s-au obținut note sub 7. S-au depus contestații pentru rezultatele de la 20 probe de interviuri.
Contestațiile s-au depus și s-au soluționat în intervalul 16 noiembrie – 10 decembrie 2021.
După soluționarea contestațiilor pentru 3 candidaturi s-a modificat nota prin creștere, pentru 14 candidaturi prin descreștere, iar în cazul a 3 dintre acestea nu s-a modificat nota inițială”, a transmis inspectorul Florin Negruțiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Conform calendarului de concurs, luni, 13 decembrie, candidații admiși pentru mai multe funcții sau unități de învățământ trebuie să aleagă o funcție sau o unitate de învățământ, iar în data de 17 decembrie 2021, vor fi validate rezultatele finale. Atunci, cel mai probabil, Inspectoratul Școlar Județean Bihor va da publicității numele celor care vor conduce unitățile de învățământ din Bihor.
Detașările pe funcții ale actualilor directori sunt valabile până la finalizarea concursuri. Noile numiri vor fi făcute în luna ianuarie. Ministerul Educației nu a decis însă de la care dată – de la începutul anului calendaristic sau odată cu începutul noului semestru.
Trimite articolul
XIn final au iesit cei ce trebuiau sa iasă?
Aia de care lumea vorbea si era neoficial cunoscut ca au sprijinul politic necesar ca sa obtina notele corespunzatoare ptr. obtinerea postului.
Adica oameni care sunt fideli, supusi, credinciosi partidului, buni ascultatori si executanti, dispusi la compromisuri ptr. Implinirea tuturor dorintelor spumei orasului si județului.
Cei care sunt “elita” din institutiile statului, ale instututiilor de forta si principalii oameni de afaceri cu prestanta care decid totul si in toate.
Daca au iesit cei sau cele care trebuia, inseamna ca mai vatem minim 5 – 10 ani pasul pe loc cu sistemul asta de invatamant anacronic .
Nu va fi nici o evolutie, totul va ranane ințepenit.
Si apoi ne miram ca suntem in coada Europei aproape la orice capitol.
Inclusiv la invatamant si sanatate.
Trist.
Cum se face ca la doua dintre scolile generale “Dacia” si “Balcescu” au ajuns directori, fost inspectori, colegi cu actualul inspector general?? Sa fie oare coincidenta, ca se stia din timp ce se da la examen ??? Oare? Zic si eu!
-
Dacă îi așa cum spui matale, cum se face că nici la Colegiul „Partenie Cosma” nici la Colegiul „Mihai Eminescu” nu au ajuns directori foști inspectori deși au candidat pentru funcția de director. Oare ei nu au fost în grațiile actualul inspector general, să fie oare coincidenta, ca ei să nu știe din timp ce se da la examen ??? Oare? Zic si eu!
-
Larys mataluta, cunoscand-o pe duduia “Trahanache” de la Balcescu, imi sustin afirmatia in continuare.
-
Doamna Dobocan !Înainte de a scrie un articol ar fi bine sa va informați!!!!La Scoala 11 ambele directoare adjuncte au luat concursul,cu media 9,și nu au luat postul de director plin pentru ca niciuna nu si-a dorit funcția….
Mulțumesc pentru corectarea articolului!
Dacă îi așa cum spui matale, cum se face că nici la Colegiul „Partenie Cosma” nici la Colegiul „Mihai Eminescu” nu au ajuns directori foști inspectori deși au candidat pentru funcția de director. Oare ei nu au fost în grațiile actualul inspector general, să fie oare coincidenta, ca ei să nu știe din timp ce se da la examen ??? Oare? Zic si eu!