Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Complex Muzeal, organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, un nou concurs online de eseuri istorice, având ca temă: „1 Decembrie – Ce îți doresc eu ție, dulce Românie?” care este destinat tinerilor din gimnaziu și liceu.
[eadvert]
Lucrările trebuie să conțină maximum 2 pagini, redactate la calculator (Times New Roman, font 12, la 1,5 rânduri şi aliniere Justify), și ar trebui să înceapă cu aceste cuvinte „Visul nostru a început pe 1 decembrie 1918!”. Eseurile vor trebui expediate până în 24 ianuarie 2024. La finalul lucrărilor, tinerii sunt rugați să-și scrie numele complet, vârsta, clasa, școala, localitatea, respectiv județul de unde provin. Lucrările vor fi trimise pe adresa de e-mail: pedagogiemuzeala@mtariicrisurilor.ro.
Vor fi acordate două premii, unul pentru gimnaziu, celălalt pentru liceu, constând în cărți şi vizite la Muzeul Țării Crișurilor. De asemenea, se vor acorda două premii speciale pentru originalitatea lucrărilor. Acestea vor consta în vizite la Universitatea din Oradea, unde vor avea ocazia să interacționeze preț de 2 ore cu profesorii universității orădene. Rezultatele pentru fiecare secțiune vor fi anunțate pe pagina de Facebook a instituției muzeale.
Prin acest concurs se doreşte încurajarea gândirii creative și capacitatea de sinteză a tinerilor în vederea întocmirii unor eseuri istorice originale, având ca subiect semnificația datei de 1 Decembrie 1918 și consecințele acestei date istorice atât de importante. Persoană de contact: Lavinia Ungureanu, muzeograf (tel. 0742.054.686), marți-vineri, între orele 8.00-18.00.
Trimite articolul
XSă ne spui adevărul despre 1 decembrie 1918 și mai ales despre 1 decembrie 1948, să ne mai povestești despre legionari și cum s-au refugiat ei după 1941 prin mănăstiri de-au făcut pui care căpușează astăzi b.o.r. și adevărul despre alte evenimente ne-eroice măturate sub preș…
Așa vom avea, poate, o șansă, în ceasul al paisprezecelea, ca peste o generație-două, să devenim o țară normală, care nu e clădită pe minciună chiar de la începuturile ei ca instituție statală.