Bugetul alocat acestui concurs pentru acest an este de 63.000 lei. Aplicanții eligibili pentru concurs sunt structurile sportive cu sediul social în județul Bihor, care au secții afiliate la federațiile sportive naționale. Valoarea finanțării solicitate pe proiect se va încadra între 5.000-9.000 lei pentru jocuri sportive, respectiv 3.000-9.000 lei pentru sporturi individuale. Cuantumul contribuției individuale a fiecărei structuri sportive trebuie să fie de minimim 10% din valoarea finanțării solicitate.
Etapele procedurii sunt următoarele: depunerea dosarelor de concurs, la secretariatul DJST Bihor sau prin poștă (12-20 iulie); verificarea eligibilității proiectelor (23-24 iulie); afișarea rezultatelor preliminare (25 iulie); depunerea completărilor necesare (26-31 iulie); verificarea completărilor depuse (1-3 august); afișarea rezultatelor finale (6 august); evaluarea proiectelor (7-8 august); afișarea rezultatelor etapei de evaluare (9 august); depunerea contestațiilor (10-14 august); analiza contestațiilor (16-17 august); afișarea rezultatelor la contestații (20 august); încheierea contractelor de finanțare nerambursabilă (27 august – 18 septembrie).
„Invităm structurile sportive din județ să întocmească și să depună dosare pentru finanțarea de proiecte în cadrul Programului național «România în mișcare» 2018. Mai sunt mai puțin de 60 de zile până la termenul limită de depunere a dosarelor”, a declarat directorul DJST Bihor, Petruț Drăgan.
„România în mișcare” 2018
Acțiunea inițiată cu ani în urmă de DJST Bihor a fost preluată de Ministerul Tineretului și Sportului.
Început în urmă cu circa zece ani de către Direcția județeană pentru Sport și Tineret Bihor, proiectul „Bihorul în mișcare” a fost îmbrățișat recent de MTS și aplicat la scară națională.
Proiectul „România în mișcare” 2018 se adresează elevilor din clasele V-VI, respectiv VII-VIII, feminin și masculin, nelegitimați în niciun fel de structuri sportive. Competiția se va desfășura la două jocuri sportive, respectiv la un sport individual, acestea urmând să fie stabilite de fiecare județ în parte. „Noi am optat, la fel ca și până acum, pentru fotbal și handbal, la jocuri sportive, respectiv pentru cros la sport individual. Acestea sunt, cred eu, cele mai populare sporturi practicate în țara noastră. Fotbalul a fost de altfel ales de către toate județele, la fel și alergarea. Handbalul sau baschetul erau în discuție, dar noi am optat pentru handbal pentru că terenuri de handbal există practic peste tot, la majoritatea școlilor din județ”, a declarat directorul DJST Bihor, Petruț Drăgan.
Competițiile vor avea loc în trei etape: etapa pe centru metodic (diferite localități din județ), etapa zonală, respectiv etapa finală, pe țară. „Etapa zonală nu a fost inclusă în normele ministerului, dar o voi propune personal, pentru că participarea echipelor din toate județele la faza finală ar îngreuna mult desfășurarea acesteia și ar necesita un timp mult mai lung”, explică Petruț Drăgan. Etapa locală se va desfășura în lunile septembrie și octombrie.
„Sport pentru sănătate”
MTS dorește să inițieze în cadrul acestei acțiuni subprogramul „Sport pentru sănătate”. Acesta constă în organizarea de acțiuni cu caracter sportiv de către DJST-urile din țară, adresate unor ample categorii de populație: elevi din clasele I-IV, V-VIII, IX-XII, respectiv persoane cu vârstele de 19-25, 26-35, 36-50 și peste 50 de ani. Se vor desfășura întreceri pe etape: pe clasă, pe centru metodic, pe județ, zonală și pe țară. Probele de concurs sunt următoarele: la feminin: detenta, săritura în lungime de pe loc, aruncarea mingii de handbal la distanță, aruncări libere la baschet și alergare pe distanța de 30 m; la masculin: detentă, triplusalt pe două picioare, aruncarea mingii de handbal la distanță, aruncări libere la baschet și alergarea pe distanța de 30 m.
Derularea în condiții optime a programului național „România în mișcare” și a subprogramului „Sport pentru sănătate” presupune o bună colaborare între direcțiile județene de sport și inspectoratele școlare județene. „Am propus ca profesorii de educație fizică participanți la acest proiect să fie stimulați într-un fel, la obținerea gradațiilor, pentru că desfășoară activități extracuriculare”, a afirmat directorul DJST Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!