Dobrovics Jozsef, multiplu campion mondial şi european la patru cai, Nyul Zoltan, multiplu campion mondial la doi cai, Farcas Sandor, clasat pe podium la Mondiale, dar şi multiplul campion al României la doi cai, bihoreanul Rakoczy Gergo, multiplul campion Pal Attila şi fostul campion naţional Bajco Tibi şi nu în ultimul rând amazoana din Cefa, Paula Nistor s-au aliniat la startul Competiţiei internaţionale de atelaje de la Cefa. 37 de concurenţi s-au înscris iniţial în competiţia căreia organizatorii au decis să-i acode două stele doar din considerentul că dacă ar fi clasat-o la trei stele concurenţii trebuiau să suporte cheltuieli suplimentare privind paşapoartele internaţionale ale cailor.
Atelajele, această disciplină cu tradiţie, recunoscută de FEI din 1970, îşi propune să testeze competenţa şi abilitatea driver-ului de a conduce un vehicul tras de un singur cal, o pereche sau o echipa de patru cai. Este un sport exclusivist, o lume care formează un circuit restrâns în care în lume sunt până la 1000 de pasionaţi. „În România sunt 20-30, în ungarioa 50, în Olanda 300. În România sunt 17 driveri legitimaţi”, spune directorul comeptiţiei Rakoczy Lajos.
Tehnica driverului e extrem de importantă în astfel de competiţii. Gura calului trebuie să se afle în linie dreaptă cu cotul driver-ului pentru a nu doborâ obstacolele. În astfel de competiţii sunt şi observatori, oameni care dacă văd că un driver nu e la înălţimea calului pot să-l valorifice. Valoarea unui cal scade dacă nu obţine rezultatul scontat. El poate fi achiziţionat la un preţ mai mic şi apoi poate deveni extrem de valoros cu un alt driver. Caii aflaţi în astfel de competiţii au valoare genetică, în sens de pedigree. Un astfel de cal are pe arborele genealogic 64 de urmaşi din partea părinţilor.
Totul pentru cai
În zece ani, atelajele au făcut progrese uimitoare . În urmă cu 10 ani, Bihorul avea un singur reprezentant în lotul naţional pe Imre Zoltan. „Astăzi, jumătate din lotul României respectiv 7 atelaje sunt din Bihor Au fost zece ani de muncă susţinută”, spune domnul Rakoczy. Şase dintre componenţii lotului naţional vin din asociaţia domniei sale Tulipan de la Cubulcut. Cel de-al şaptealea component al lotului este chiar fiul directorului competiţiei multiplul campion al României Rakoczy Gergo. Acesta a început să practice atelajele atunci când avea 13-14 ani, când îşi petrecea toate vacanţele de vară în Ungaria la ferma unui mare campion. Gergo a studiat apoi şi zootehnia fiindcă „nu e suficient să cunoşti doar sportul, să cunoşti doar trăsura, trebuie să ştii şi anatomia calului, pentru a ştii cum să-l pregăteşti ”. Rakoczy Lajos spune că în aceste competiţii, unde eleganţa este la ea acasă, ceea ce primează este siguranţa şi confortul calului. Lumea atelajelor e una în care jignirile nu sunt admise.
„Am avut cazuri în care unul dintre concurenţi a jignit arbitrul, dar l-a modul că la tutuit. A fost exclus 6 luni din competiţii. Un altul a pocnit din bici în faţa arbitrului şi a păţit la fel. Chiar în această competiţie s-a întâmplat ca unul dintre concurenţi să nu fi ridicat pălăria în faţa comisiei medicale şi a trebuit să părăsească acest concurs. Au fost cazuri când, la maraton un concurent a folosit excesiv biciul şi a fost exclus. Ne interesează confortul şi siguranţa calului. Stuartul verifică dacă în adăpost caii au apă şi sare fiindcă există situaţii când caii pentru a fi dresaţi mai uşor sunt însetaţi”, ne-a explicat directorul competiţiei. Lumea atelajelor e o lume a eleganţei şi onoarei.
Directorii unor mari companii din lume, prinţul Philip sunt doar câtiva dintre practicanţii operetei sportului ecvestru. „Lumea arelajelor e o lume pe care eu o asemăn cu cea a francmasoneriei, o lume dominată de o cultură care la noi a cam dispărut, o cultură a respectului, a încrederii, una în care oamenii se ajută între ei, în care certurile nu îşi au loc. În această lume, dacă ai un atelaj cu 4 cai, de exemplu, pe bază de încredere poţi semna un contract fără ştampilă”, spune Rakoczy Lajos. Cel care a făcut posibil organizarea acestui concurs este omul de afaceri Nicolae Nistor. „Doriim să scoatem Cefa din anonimat. Dacă este cunoscută pentru peşte, sperăm că o putem promova şi prin atelaje”, a spus Nicolae Nistor. Festivitatea de premiere a concursului a fost oficiată de specialişti în tandem cu oficialităţi: prefectul Claudiu Pop, deputatul Ioan Sorin Roman, primarul de Cefa Dumitru Bârnău, şeful ITM Bihor, Marius Rotar, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Traian Abrudan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!