BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
Select Page
  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Mica publicitate
    • Imobiliare
    • Angajari
    • Prestări servicii
    • Auto-Moto
    • Pierderi, Citaţii
    • Diverse – Vânzări/Cumpărări
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Anunturi de interes public
    • Anunțuri Mediu, Ape
    • Licitatii
    • Convocator
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Concurs gastronomic, degustări și rețete de găluşte şi plăcinte, program folcloric de Zilele Culturii Slovace

Concurs gastronomic, degustări și rețete de găluşte şi plăcinte, program folcloric de Zilele Culturii Slovace

De Camelia Bușu
la 17 September 2023 09:43 Reactualizat la: 17 September 2023 09:51

Concurs gastronomic, degustări și rețete de găluşte şi plăcinte, program folcloric de Zilele Culturii Slovace

FOTO: Camelia Bușu
17 September 2023 09:43 Reactualizat la: 17 September 2023 09:51
Sâmbătă s-au întrecut în Cetatea Oradea echipe din Bihor, Timiş, Satu Mare şi Sălaj la concursul de gătit „halušky” şi „točňe”.
Scris de Camelia Bușu - Sâmbătă s-au întrecut în Cetatea Oradea echipe din Bihor, Timiş, Satu Mare şi Sălaj la concursul de gătit „halušky” şi „točňe”.

Trimite articolul

X

În Cetatea Oradea, comunitatea slovacă a sărbătorit timp de trei zile (15-17 septembrie) prin cântec, joc şi bunătăţi tradiţionale, Zilele Culturii Slovace. Evenimentul a debutat vineri, 15 septembrie cu vernisajul expoziției „Frumusețea în costum popular slovac”, sâmbătă fiind o zi dedicată dansurilor și cântecelor tradiționale slovace dar şi concursului gastronomic.

Echipe din trei judeţe s-au întrecut în gătitul găluștelor slovăcești cu brânză „halušky” şi a plăcintelor slovăcești cu cartofi „točňe”. Au participat echipe din localităţile: Şinteu, Vâlcelele, Valea Cerului, Vărzari, Varasău, Suplacu de Barcău, Şerani, Voivozi, Popeşti, Sântandrei, Oradea, Pădurea Neagră, Mădăras, Lugaşu de Jos, Huta Certeze, Făgetu, Derna, Butin, Brusturi, Budoi, Borumlaca, Boineşti, Aştileu, Aleşd.

[eadvert]

FOTO: Zilele Culturii Slovace 17.09.2023

Juriul a degustat fiecare produs culinar şi a dat note, urmând ca duminică să anunţe căştigătorii şi să înmâneze premiile şi diplomele. Cei prezenţi în Cetate au putut la rândul lor să guste gratuit bunătăţile slovace. Cei care au dorit au făcut câte o donaţie în urna special amenajată, banii urmând a fi oferiţi şcolilor slovace din Bihor pentru dotarea claselor.

Standurile concurenţilor au furat privirile, fiind colorate cu farfurii pictate, şterguri şi peretare, pe care au fost atârnate fotografii alb/negru de familie, cu părinţi şi bunici, sau chiar icoane vechi de peste o sută de ani.

Pe scenă au urcat de-a lungul zilei o serie de ansambluri folclorice ale comunităților slovace din România: Grupul vocal Varadan din Oradea, Ansamblul folcloric de copii Cerovina din Valea Cerului, Grupul vocal Pofanka din Aleşd, Grupul vocal din Şinteu, Ansamblul folcloirc Pofanka din Aleşd, Grupul vocal din Boineşti, Grupul vocal din Butin, Ansamblul folcloric Fialôčka din Butin, Grupul vocal din Ligaşul de Jos, Grupul vocal din Aştileu, Ansamblul folcloric Velka Salajka din Făget, Fanfara Nadlacanka din Nădlac, Ansamblul Folcloric Salašan din Nădlac, Grupul vocal Ďatelinka din Vărzari, Ansamblul folcloric Lipka din Budoi, Grupul vocal Fialka din Mădăras, Grupul vocal Srdiečko din Borumblaca, Ansamblul folcloric Ďatelinka din Vărzari, Grupul vocal Cerova din Valea Cerului şi Ansamblul folcloric Cerovina din Valea Cerului.

De la ora 19:30 a fost invitată să susţină un concert trupa Kollarovci din Slovacia, care este un grup folk format în 1997. Primul album al trupei a fost lansat în 2006. Grupul interpretează cântece populare slovace în subdialectul Podhale, care este un amestec de poloneză și slovacă.

Duminică, 18 septembrie, Zilele Culturii Slovace se vor încheia cu o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică din Cetate. “Ne bucurăm de o tradiţie şi o istorie bogată şi luptăm pentru a le putea transmite mai departe generaţiilor viitoare. În ultimii ani am intensificat schimburile interculturale, am încercat să fim mult mai viabili, astfel ca gastronomia slovacă, bogăţia şi frumuseţea culturii slovace, frumuseţea localităţilor noastre să fie o atracţie pentru toţi cei care sunt dornici să ne cunoască”, punctează Adrian Miroslav Merka, preşedinte U.D.S.C.R.

Evenimentul desfăşurat pe parcursul a trei zile a fost organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România (U.D.S.C.R), cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei. JB – C.B.

Reţeta de „halušky” – găluşte cu brânză de vaci

Ingrediente: 750 g cartofi, făină cât cuprinde, 1 ou, 100 g slănină, 400 g brânză de vaci

Mod de preparare: Se curăţa cartofii, se spală şi îi răzuim. Adăugăm făina, sarea, oul, şi amestecăm bine. Într-un vas punem al fiert apă cu sare iar când apa începe să fiarbă aruncăm găluştele mărunţite cu lingura. Când găluştele încep să se ridice, le mai lăsăm un pic să fiarbă şi le scoatem cu ajutorul strecurătoarei. Slănina afumată o tăiem în bucăţi mici şi o păjim bine. Într-un vas punem brânză şi o sfărâmăm. Într-un alt vas scoatem găluştele, punem peste brânza şi amestecăm bine. În final, când găluştele sunt bine amestecate cu brânza, punem deasupra lor slănina prăjită şi se poate servi. Poftă bună!

Reţeta de „točňe” – plăcintă din cartofi

Ingrediente: 1,5 kg cartofi, făină cât cuprinde, 5 ouă, sare, după gust piper negru măcinat, o ceapă, 5 căţei de usturoi.

Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se spală şi îi răzuim împreună cu ceapa şi usturoiul. Adăugăm făina, sarea, piperul şi ouăle şi se amestecă toate bine. Se pune la încălzit uleiul într-o tigaie iar când uleiul este bine încins putem să prăjim plăcinta pe ambele părţi. Poftă bună!

Trimite articolul

X
Taguri:
cetate ,
oradea ,
slovaci ,
zilele culturii slovace
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    powered by Surfing Waves

    BIHON Sport local

    Fiul și tatăl lui Kris Richard au fost prezenți la meciul doi dintre CSM CSU Oradea și CSO Voluntari
    Veteranul Kris Richard, cel mai experimentat jucător al echipei „leilor roșii”, a avut doi susținători inediți la partida a doua a seriei cu CSO Voluntari: fiul și tatăl său, sosiți duminică la Oradea, din Statele Unite ale Americii.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    CJ Bihor: A fost lansată licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate a Inelului Metropolitan de Nord
    Studiul de fezabilitate va identifica varianta optimă de traseu pentru noua șosea, menționând și caracteristicile terenului, precum și costurile pentru realizarea proiectului.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Au dat bir cu fugiții! Constructorul care renova Palatul Lévay a plecat și a lăsat șantierul cu multe întârzieri
    Schelele instalate în momentul în care au fost demarate lucrările de reabilitare al Palatului Lévay au fost demontate la începutul lunii mai.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă Oradea

    BIHON CAO

    Anunț Compania de apă

    BIHON Sport local

    CSU Oradea s-a clasat pe locul 5 în clasamentul Superligii Naționale de polo
    Bazinul Acoperit Crișul a găzduit ultimul turneu final din  play out-ul Superligii Naționale de polo pe apă.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Studenții și profesorii aflați în vizită la UO au gustat din bucătăria tradițională în cadrul unui inedit „curs” de gătit
    Cei peste 60 de studenți și profesori aflați la Universitatea din Oradea cu prilejul unui program de mobilitate Erasmus+ au descoperit bucătăria tradițională românească.

    România

    Prezidențiale2025. Ilie Bolojan: „Am avut alegeri desfășurate în bune condiții”
    Președintele interimar Ilie Bolojan a declarat miercuri că alegerile prezidențiale s-au desfășurat în bune condiții.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihor Online

    ISSN 3008-234X

    ISSN-L 3008-234X

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.