În Cetatea Oradea, comunitatea slovacă a sărbătorit timp de trei zile (15-17 septembrie) prin cântec, joc şi bunătăţi tradiţionale, Zilele Culturii Slovace. Evenimentul a debutat vineri, 15 septembrie cu vernisajul expoziției „Frumusețea în costum popular slovac”, sâmbătă fiind o zi dedicată dansurilor și cântecelor tradiționale slovace dar şi concursului gastronomic.
Echipe din trei judeţe s-au întrecut în gătitul găluștelor slovăcești cu brânză „halušky” şi a plăcintelor slovăcești cu cartofi „točňe”. Au participat echipe din localităţile: Şinteu, Vâlcelele, Valea Cerului, Vărzari, Varasău, Suplacu de Barcău, Şerani, Voivozi, Popeşti, Sântandrei, Oradea, Pădurea Neagră, Mădăras, Lugaşu de Jos, Huta Certeze, Făgetu, Derna, Butin, Brusturi, Budoi, Borumlaca, Boineşti, Aştileu, Aleşd.
[eadvert]
Juriul a degustat fiecare produs culinar şi a dat note, urmând ca duminică să anunţe căştigătorii şi să înmâneze premiile şi diplomele. Cei prezenţi în Cetate au putut la rândul lor să guste gratuit bunătăţile slovace. Cei care au dorit au făcut câte o donaţie în urna special amenajată, banii urmând a fi oferiţi şcolilor slovace din Bihor pentru dotarea claselor.
Standurile concurenţilor au furat privirile, fiind colorate cu farfurii pictate, şterguri şi peretare, pe care au fost atârnate fotografii alb/negru de familie, cu părinţi şi bunici, sau chiar icoane vechi de peste o sută de ani.
Pe scenă au urcat de-a lungul zilei o serie de ansambluri folclorice ale comunităților slovace din România: Grupul vocal Varadan din Oradea, Ansamblul folcloric de copii Cerovina din Valea Cerului, Grupul vocal Pofanka din Aleşd, Grupul vocal din Şinteu, Ansamblul folcloirc Pofanka din Aleşd, Grupul vocal din Boineşti, Grupul vocal din Butin, Ansamblul folcloric Fialôčka din Butin, Grupul vocal din Ligaşul de Jos, Grupul vocal din Aştileu, Ansamblul folcloric Velka Salajka din Făget, Fanfara Nadlacanka din Nădlac, Ansamblul Folcloric Salašan din Nădlac, Grupul vocal Ďatelinka din Vărzari, Ansamblul folcloric Lipka din Budoi, Grupul vocal Fialka din Mădăras, Grupul vocal Srdiečko din Borumblaca, Ansamblul folcloric Ďatelinka din Vărzari, Grupul vocal Cerova din Valea Cerului şi Ansamblul folcloric Cerovina din Valea Cerului.
De la ora 19:30 a fost invitată să susţină un concert trupa Kollarovci din Slovacia, care este un grup folk format în 1997. Primul album al trupei a fost lansat în 2006. Grupul interpretează cântece populare slovace în subdialectul Podhale, care este un amestec de poloneză și slovacă.
Duminică, 18 septembrie, Zilele Culturii Slovace se vor încheia cu o slujbă religioasă în Biserica Romano-Catolică din Cetate. “Ne bucurăm de o tradiţie şi o istorie bogată şi luptăm pentru a le putea transmite mai departe generaţiilor viitoare. În ultimii ani am intensificat schimburile interculturale, am încercat să fim mult mai viabili, astfel ca gastronomia slovacă, bogăţia şi frumuseţea culturii slovace, frumuseţea localităţilor noastre să fie o atracţie pentru toţi cei care sunt dornici să ne cunoască”, punctează Adrian Miroslav Merka, preşedinte U.D.S.C.R.
Evenimentul desfăşurat pe parcursul a trei zile a fost organizat de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), Primăria Municipiului Oradea și Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România (U.D.S.C.R), cu sprijinul Departamentului pentru slovacii din diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei. JB – C.B.
Reţeta de „halušky” – găluşte cu brânză de vaci
Ingrediente: 750 g cartofi, făină cât cuprinde, 1 ou, 100 g slănină, 400 g brânză de vaci
Mod de preparare: Se curăţa cartofii, se spală şi îi răzuim. Adăugăm făina, sarea, oul, şi amestecăm bine. Într-un vas punem al fiert apă cu sare iar când apa începe să fiarbă aruncăm găluştele mărunţite cu lingura. Când găluştele încep să se ridice, le mai lăsăm un pic să fiarbă şi le scoatem cu ajutorul strecurătoarei. Slănina afumată o tăiem în bucăţi mici şi o păjim bine. Într-un vas punem brânză şi o sfărâmăm. Într-un alt vas scoatem găluştele, punem peste brânza şi amestecăm bine. În final, când găluştele sunt bine amestecate cu brânza, punem deasupra lor slănina prăjită şi se poate servi. Poftă bună!
Reţeta de „točňe” – plăcintă din cartofi
Ingrediente: 1,5 kg cartofi, făină cât cuprinde, 5 ouă, sare, după gust piper negru măcinat, o ceapă, 5 căţei de usturoi.
Mod de preparare: Se curăţă cartofii, se spală şi îi răzuim împreună cu ceapa şi usturoiul. Adăugăm făina, sarea, piperul şi ouăle şi se amestecă toate bine. Se pune la încălzit uleiul într-o tigaie iar când uleiul este bine încins putem să prăjim plăcinta pe ambele părţi. Poftă bună!
Citiți principiile noastre de moderare aici!