În urma analizelor făcute de Primăria Oradea și definitivarea masterplanului, Consiliul Județean Bihor va avea astăzi pe ordinea de zi aprobarea temei de proiectare pentru concursul de proiecte, în vederea realizării imobilului ce va adăposti noua instituție.
“Este vorba de o clădire care ar urma să aibă o capacitate de cel puțin 1000 – 1200 de locuri într-o sală principală, unde să fie organizate spectacole, conferințe și alte evenimente. Avem un deficit de spații de evenimente în Oradea, pentru partea de concerte, conferințe și avem niște săli cu capacități limitate. Teatrul are o capacitate de 500 – 600 de locuri, Filarmonica sub 400 de locuri, Casa de Cultură a Sindicatelor aproximativ 700 de locuri”, a explicat Ilie Bolojan.
Hub creativ
Sala principală va avea sonorizare și acustică corespunzătoare pentru a putea găzdui concerte, inclusiv ale Filarmonicii Oradea, un restaurant cu terasă și câteva săli de conferință.
„Dorim să fie și un hub creativ, să îl punem la dispoziția artiștilor independeți din municipiu, care nu au un spațiu pus la dispoziție de autoritățile publice”, a precizat șeful CJ.
El a subliniat că un astfel de centru ar ajuta și la potențarea turismului în municipiu. Sala ar urma să fie ridicată cu o finanțare printr-un proiect transfrontalier, urmând că obiectivul să fie propus ca fiind unul strategic pentru județul Bihor.
[eadvert]
Viitorul Centru ar urma să fie construit pe terenul delimitat de Inspectoratul Teritorial de Muncă, noul sediu al Curții de Conturi, Colegiul Economic Partenie Cosma și Peța. Potrivit președintelui CJ Bihor, 70% din terenul vizat se află în domeniul public al județului Bihor, restul de teren având câteva amprente ale unui proiect nefinalizat al firmei Selina. În total ar fi vorba de 7000 de metri pătrați, alocați acestui obiectiv, clădirea urmând să ocupe 3500 de metri pătrați.
Concurs cu o miză de 450.000 de euro
În concursul organizat de autorități se va puncta partea de creativitate și originalitate, viabilitatea și sustenabilitatea proiectului.
„Estimăm că valoarea investiției să se limiteze la 15 milioane de euro, situație în care ne permitem să o finanțăm”, a anunțat Ilie Bolojan.
Competiția ar urma să debuteze pe 1 octombrie și arhitecții care doresc să participe au la dispoziție două luni pentru pregătirea documentației. Președintele CJ Bihor își propune ca depunerea proiectelor, jurizarea, anunțarea rezultatelor și contestațiile să fie finalizate în luna decembrie. Concursul va fi jurizat de cinci membri, dintre care cel puțin trei vor fi arhitecți. Câștigătorului i se va atribui direct realizarea viitorului centru.
„Un proiectant este plătit cu aproximativ 3% din valoarea proiectului”, a precizat Bolojan.
El a spus că proiectul care va ieși pe locul doi va primi un premiu de 21.000 de lei, iar cel de pe locul trei va primi 12.000 de lei.
Președintele CJ a mai precizat că estimează că până în primăvara anului viitor să fie gata studiul de fezabilitate pentru noul centru și în doi ani și jumătate acesta să fie dat în funcțiune.
„În felul acesta, în zona respectivă s-ar definitiva un hub cultural – sportiv, care începe din zona Universității, se continuă cu stadionul nou, cu actualul stadion de atletism, cu Colegiul Partenie Cosma, Muzeul Crișurilor. Vom avea o zonă de cultură, sportivă și de educație”, a conchis șeful CJ.
Trimite articolul
XDupa ce distrugi cultura si fotbalul, construiesti sala de evenimente si stadion nou
PDL a evoluat, de la Sali de sport din sate, la constructii megalomaniace de tip STADION sau CENTRU CULTURAL; nu e ceva rau in a construi locuri de desfasurare a activitatilor fizice si “intelectuale”, DAR nu pot concepe cum Mr.Bolo nu isi ridica spranceana la ideea de a dezvolta Universitatea Oradea.
BOLO !!! Daca tu iti doresti ca acest oras sa concureze cu Koloszvar, ar trebui sa dezvolti Universitatea, avem nevoie de studenti licentiati capabili si cu rezultate nu doar pe hartie si astfel vom atrage si multinationale cu oamenii capabili de care am putea dispune !!!
Edificati viitorul si lucrurile importane dezvoltarii unei societatii, toti politicienii ar trebui sa inteleaga ca resursa nepretuita pe care o au in fata si de care nu se foloseste niciodata, sunt oamenii. Investiti in oameni si veti avea de castigat, nu doar in proiecte care arata frumos dar care vor fi distruse de cei lipsiti de educatie, ganditi va ce se va intampla peste 20-30 de ani cu aceste proiecte in contextul nivelului de educatie ce o ia la vale cu viteza de imprumut al guvernului Bratienilor !!!
-
Doamnye’fèri să concureze cu Clujul, chiar vrei bucureștenizare totală?!
-
Dar tu vrei sa ramanem un sat in continuare? Sau ceva orasel gen Stei. Da Bucurestiul aduce lucruri bune de exemplu educatie, medici specialisti, firme puternice, salarii mari. Toata crema e atrasa de orase puternice. Locul vostru e in Birtin, ca Oradea aduce ca model de dezvoltare Birtinul, sa tinem oamenii needucati si saraci ca sa avem votanti.
-
@Cornel … cand zici CREMA , ma gandesc ca te referi la bulanigii , mafioti si pitipoance care deja au invadat orasul, la interlopi si asa mai departe, nu-i asa?
-
Iancu poate tu te gandesti. Te gandesti la ce esti. Apropo daca vrei sa inveti sa te specializezi o faci acolo, cand esti bolnav grav nu in Oradea te tratezi, sediile de firme mari cu salarii mari sunt acolo. Daca esti privat si ai o afacere sa stii ca acolo faci bani. Taximetristii din Cluj Bucuresti incaseaza mai mult ca la noi. De vrei sa zbori vu avionul o faci de acolo. Un concert, un meci un eveniment le vezi acolo. Atunci care e crema in Oradea? Mai deschide un pic ochii sa vezi ce dezvoltati suntem.
-
Dar Oardea ce are asa de bun? Si Oradea are bulangii dar nu prea are nimic altceva sa atraga, educatie, cultura, salarii, medicina, aeroport, firme mari. Cam nimic.
-
-
-
Hub sportiv. Care sport?
Dacă nu ar fi de râs, ar fi chiar de plâns. Auzi la ei “neterminații” … “Centru Cultural Multifuncțional”. De parcă ei ar avea, ca politruci incompetenți, vreo legătură cu multifuncționalitatea ce presupune integrare, sau cu vreo formă a culturii primitivismului evoluat.