În acest weekend are loc o competiție canină, cu participanți din 30 de state. Sunt 158 de rase, iar numărul maxim de câini pe unul dintre concursuri este de 748. De asemenea, până duminică, orădenii vor asista la peste 3000 de arbitraje.
„Aceste arbitraje se desfășoară conform standardelor Federației Chinologice Internaționale care stabilește pentru fiecare rasă anumite criterii, cum ar fi: angulațiile, tipul de păr, raport cranio-nazal ș.a.m.d. Practic, este un concurs în care se compară care dintre câinii prezenți se apropie cel mai mult de idealul rasei. Câinii se luptă pentru titlul de campion România. Numărul mare al participanților arată cât de mult contează și pentru străini acest titlu“, spune președintele Asociației Chinologice Metropolitane Oradea, Călin Mitra.
Ploaie și noroi
Cu toate că vremea le-a dat mari bătăi de cap în prima zi a concursului, patrupezii au arătat ca scoși din cutie, înainte de a intra în ring. Stăpânii admit că frumusețea cu multă cheltuială se ține. Costurile pentru un exemplar sunt de câteva sute de euro pe lună.
„Atunci când participăm la un concurs, ne asumăm condițiile care nu întotdeauna sunt bune. E frumos că sunt foarte mulți câini participanți, din toate țările, dar locația nu ne ajută, în special pe noi, cei care avem de coafat câinii înainte de concurs“, ne-a declarat Louisa care a venit din Polonia.
Participanții veniți din alte țări se așteptau ca evenimentul să fie organizat undeva în interior. „Dacă mă întrebați pe mine, a fost cel mai rău concurs la care am participat în acest an în România. Vreme urâtă, ploaie, mult noroi. Cred că se putea organiza undeva într-un cort“, povestește Eva, handler Ungaria.
„Noroiul ne-a dat foarte mari bătăi de cap. Eu am fost sigur că locația va fi schimbată și că vom fi mutați la interior“, adaugă Nikodem, crescător din Polonia.
[eadvert]
„Până acum a fost foarte bine, din fericire, azi am avut vreme mai frumoasă, dar nu este vina nimănui că ieri am fost uzi leoarcă. Vremea nu ține nici de noi, nici de organizatori. Avem căței foarte mulți, veniți din străinătate. În ediția asta sunt și crescători, și handler. Am prezentat Huski, Pomeranian, Akita Japonez și Akita American și m-am descurcat foarte bine. Am câștigat la clase, suntem mulțumiți“, spune orădeanca Brigitta Nemeth, canisa Brigimerci Huski Siberian.
Câinii campioni, o pasiune scumpă
Hrană aleasă, produse de îngrijire, cușcă cu încălzire în pardoseală, sunt doar câteva dintre condițiile pe care stăpânii le oferă patrupezilor pentru ca aceștia să trăiască în cele mai bune condiții. Cu toate acestea, puțin știu cât este de dificil și cât timp trebuie să le oferi câinilor înainte să îi prezinți într-un concurs. Tocmai de aceea și prețul unui pui din părinți campioni este pe măsură.
„Am venit să văd cum arată câinii în expoziție. Doresc să cumpăr și eu un câine din rasa Labrador și mă gândesc serios să vin cu el în expoziții“, spune Alin, care adaugă că prețul nu ar trebui să fie un impediment atunci când îți dorești calitate. „Știu că un pui costă câteva sute de euro, dar plătești dacă vrei să ai un câine de rasă pură“.
Pe lângă preț, viitorul proprietar trebuie să se asigure că acel câine i se potrivește.
„Eu sunt crescător de Dobermani. De regulă, românul vrea câine de pază în curte, dar puțini știu că Dobermanul nu este câine de pază în curte, este un câine de pază pe canapea. Nu poți să ții un astfel de câine afară. Plus că trebuie să îi oferi o atenție deosebită în perioada de creștere“, declară Ana Maria Berehoi, canisa By Calliana Doberman din Tileagd.
Trimite articolul
XRusine, oameni buni! Unde am ajuns… in ziua de azi un caine valoreaza mai mult decat un copil. Doamne, ai mila de noi!
-
Mentalitate de kkt.
Cine te opreste pe tine sa salvezi toti copiii amarati ?
-
si care e valoarea unui copil atunci?
-
Mvai … si fix acest show te opreste pe tine sa ajuti copiii, ntz,ntz …
Ești pierdut de mintea ta.
Un copil este de nepretuit !!!! si nu este de vanzare.
Unde ai întâlnit tranzactii cu copii ???
Cainele are pretul dat de pedigree.