Colegiul Tehnic „Elisa Zamfirescu” din Satu Mare a găzduit ediţia a VI-a a Concursului de creație interjudețean „Metamorfoze” al cadrelor didactice şi al elevilor din învăţământul preuniversitar, concurs cuprins în Calendarul activităţilor extraşcolare Regionale şi Interjudeţene (CAER).
Întrecerea a avut patru secţiuni: concurs de coafură şi machiaj – „D-ale carnavalului”, concurs de creaţie vestimentară, Mecanică – Metamorfoza autovehiculelor şi Simpozion cu tema Educaţia estetică (oglindită în toate ariile curriculare).
Colegiul Tehnic „Andrei Şaguna” a participat la toate secţiunile din cadrul manifestării menţionate: trei echipaje constituite din elevii claselor cu profil Estetica şi igiena corpului omenesc, Design vestimentar, respectiv Mecanică, împreună cu profesorii de specialitate au prezentat lucrări deosebite, prin care au demonstrat creativitate şi au diseminat exemple de bune practici, care vin în sprijinul formării competenţelor conform educaţiei estetice.
Elevul Kiss Vasile Andrei, din clasa a XII-a A – Tehnician mecanic pentru întreţinere şi reparaţii a obţinut locul II în cadrul Secţiunii C: Mecanică – Metamorfoza autovehiculelor cu lucrarea Robot Car, lucrare realizată sub coordonarea dnei prof. Gretta Postole.
La secţiunea C – Mecanică – trei destoinici mecanici auto, elevii Duma Radu şi Tiponuţ Florian (clasa a XI-a A) împreună cu tânărul lor coleg Rus Sergiu Mădălin (din clasa a X-a C) au demonstrat audienţei modul în care prinde viaţă un motor cu ardere internă. Din piese culese de la diverse service-uri şi recondiţionate au montat motorul cu ardere internă, pe care l-au antrenat cu ajutorul unui motor electric pentru a putea vedea modul în care organele mobile ale acestuia execută mişcări în timpul funcţionării, sub îndrumarea prof. Negrean Alexandrina Simona. Prestația lor la concurs a fost lăudabilă și datorită sprijinului acordat de colegul lor Koszta Norbert, care s-a ocupat de editarea și procesarea filmulețului, ce descria pas cu pas montarea motorului. Ei au fost recompensaţi cu un binemeritat loc III.
Pe podium
La secțiunea creație vestimentară, costumul de epocă a fost laitmotivul în jurul căruia creațiile elevilor au prins viață. CT „Andrei Șaguna” a fost reprezentat în concurs de două echipaje. Primul a fost constituit din Coita Adrienn, din clasa a XII-a A, în calitate de realizator, iar manechinul care a prezentat ținuta a fost Szabo Renata din clasa a XII-a B, coordonator prof. Simona Lăcătușu. Creația realizată din saci menajeri cu tehnici de asamblare specifice acestui tip de material s-a încadrat în epoca victoriană.
Componența celui de-al doilea echipaj a fost: Vasi Alexandra clasa a XII-a A (realizator), model Olah Bettina clasa a XI-a B, coordonator maistru instructor Copil Mariana. Ținuta creată din folie de ambalaj și mușama pentru fețe de masă a reprezentat cea de-a doua jumătate a secolului XVIII. Accesoriile din hârtie creponată au reprezentat accentele de culoare necesare.
Ambele echipaje au obținut mențiuni, fiindu-le apreciată munca, originalitatea și nivelul înalt calitativ la care au lucrat.
La secțiunea „Coafură și machiaj”, sursa de inspirație a fost personajul istoric Maria Stuart, care prin munca elevelor din clasa a XII a B: Dombi Beata (coafură), și Merai Bernadet (machiaj), model Szilak Ivett, a renăscut în forfota Concursului de Creație Interjudețean „Metamorfoze” – „D-ale Carnavalului”.
Cu o deosebită creativitate și imaginație, elevele au redat personajul prin coafura specifică acelei epoci, iar machiajul a fost inspirat cu forme ale artei arhitecturale secolului XVI. Ansamblul estetic a fost întregit de ținuta vestimentară oferită de Teatrul „Regina Maria” Oradea. Sub îndrumarea doamnelor profesoare Biro Ildikó, Fodor Dorina și Crișan Csilla, elevele, pe lângă admirația publicului, au fost premiate cu mențiuni.
La secțiunea D, simpozion, au fost prezentate lucrările: Educația estetică parte a procesului de formare profesională în domeniul textile – autori prof. Lăcătușu Simona și maistru instructor Popa Voichița, Educația estetică și societatea de consum – autori prof. Olar Cristinco și prof. Lăcătușu Simona, Ansamblul estetic – autori prof. Biro Ildikó și prof. Crișan Csilla şi Dezvoltarea competenţelor elevilor prin metoda învăţării prin proiect – domeniul mecanică – exemplu de bune practici – autori prof. Postole Gretta şi prof. Negrean Alexandrina Simona.
Citiți principiile noastre de moderare aici!