La Diosig a avut loc, duminica, tradiționalul concurs de atelaje. La competiție s-au inscris 12 echipe din Romania și din Ungaria. incă de dimineață, echipele s-au aliniat la linia de start, toate hotărate să cucerească primele locuri. In concurs s-au inscris agricultori, dar și oameni de afaceri, pasionați de acest sport.
Inedita competiţie a debutat cu o paradă la care au participat toate atelajele inscrise in concurs. Tragerea la sorți și startul au fost așteptate cu emoție de concurenți. Sute de spectatori s-au adunat pe pășunea Horia din localitate pentru a urmări spectacolul oferit de cele 12 echipaje de atelaje. Aceștia au aplaudat fiecare succes al echipajelor. Atelajul, compus din doi cai și o trăsură, a avut de parcurs un traseu dificil, marcat de 20 de obstacole, extrem de stramte. Distanța intre obstacole a fost de 1, 80 cm – cu 20 de cm mai lată decat trăsura.
Atelajele au evoluat după un program dinainte stabilt. In dreptul cifrelor așezate in puncte fixe langă careul de dresaj, caii au avut de executat intoarceri, schimbări de aluri de mers, cercuri mai mici, mai mari, semicercuri, diagonale, opriri in care cateva secunde.
Costuri
Concurenții spun că conducerea de atelaje este incontestabil cea mai elegantă, cea mai spectaculoasă, dar şi cea mai costisitoare ramură a sporturilor hipice.
„Nu e un sport ieftin. Caii trebuie intreținuți 365 de zile din an. Necesită trăsură, hamuri etc. Prețul unei perechi de cai de calitate incepe de la 10.000 de euro și poate ajunge la 50.000 de euro. Acest atelaj, de exemplu, costă undeva la 12.000 – 14.000 de euro. Sunt cai de sport și trebuie hrăniți și intreținuți, la fel ca sportivii, altfel decat caii de muncă. Nu e un sport extrem. Cu toate acestea mi-am fracturat piciorul, in cadrul unui concurs”, a spus Mihai Bede, proprietarul unui atelaj cu doi cai de sport din Olanda.
Concursul de atelaje a fost organizat de Primăria Diosig și Asociația de Amatori de Atelaje, in cadrul Zilelor Diosigului.
Primarul comunei Diosig spune că din 2004, de cand a fost ales și de cand a inițiat acest concurs, nu a folosit bani de la bugetul local pentru organizarea Zilelor Diosigului.
„Am incercat să ne gospodărim in așa fel incat să nu folosim bani publici pentru acest eveniment. Prin urmare, am căutat sponsori și am introdus bilete de intrare la evenimente”, a spus primarul Bacso Laszlo.
C.D
Citiți principiile noastre de moderare aici!