Examenul de intrare în Rezidențiat pentru domeniile Medicină, Medicină dentară și Farmacie va avea loc duminică, 19 noiembrie 2023, de la ora 16.00, în mai multe centre universitare din țară. Peste 10 mii de candidați s-au înscris la Rezidențiat 2023. Dintre aceștia, 440 s-au înscris prin Direcția de Sănătate Publică Bihor – 217 de tineri candidează pentru Medicină, 94 pentru Medicină dentară și 55 pentru Farmacie.
[eadvert]
„Numărul nu este fidel întrucât ei se pot înscrie în orice centru doresc pentru susținerea examenului”, a declarat Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor.
Ministerul Sănătății a scos la concurs 4.925 de locuri şi 365 de posturi, conform rezidentiat.ms.ro.
Aproape 200 de locuri pe Bihor
Potrivit senatorului Florian Bodog, prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie din Oradea, instituția de învățământ orădeană a solicitat Ministerului Sănătății 142 de locuri pentru Medicină, 28 pentru Medicină dentară și 17 pentru Farmacie.
„Atât a solicitat Facultatea de Medicină și Farmacie, în funcție de numărul de coordonatori de rezidenți și în funcție de numărul de rezidenți ce pot fi pregătiți. Urmează să ni se comunice câte ni s-au aprobat”, a declarat Florian Bodog.
Grila corectă urmează va fi afișată, în ziua concursului, pe site-ul oficial al rezidențiatului și pe site-urile universităților de medicină și farmacie organizatoare, potrivit metodologiei.
„La Rezidențiat 2023, alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se face în ordinea punctajului de promovare obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu”, arată metodologia de organizare a concursului.
Concursul se va desfășura în 6 centre universitare: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureş şi Timişoara, sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul. Durata concursului este de 4 ore.
Abia în 16 noiembrie 2023, candidații își vor afla sala și ora începerii probei de concurs. Acestea vor fi afișate pe paginile de concurs ale universităților de medicină și farmacie ori pe site-ul rezidentiat.ms.ro.
În plus, listele cu candidații repartizați pe săli vor fi afișate la fiecare sală de concurs cu cel puțin 24 de ore înainte de concurs.
Întrebările de concurs sunt diferite, în funcție de domeniu și sunt realizate de trei grupuri de specialiști în domeniu.
„Întrebările sunt diferite, în funcție de domeniu. Caietele cu întrebări sunt întocmite de 3 grupuri de specialiști, câte unul pentru fiecare domeniu de concurs, proveniți din toate centrele universitare în care se organizează concursul, și sunt elaborate într-o locație unde aceștia nu au nicio legătură cu exteriorul și nu părăsesc locul respectiv decât cu minimum o oră înainte de încheierea probei scrise
Întreaga activitate se desfășoară sub coordonarea unui responsabil desemnat prin tragere la sorți din rândul specialiștilor desemnați să intre în sediul securizat. Tragerea la sorți are loc în prezența a cel puțin un membru din Comisia centrală de rezidențiat”, este scris în art. 7 din metodologia de organizare a concursului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!