Potrivit oamenilor legii, vinovat de producerea accidentului se face tânărul șofer de BMW, care circula cu anvelope de vară și nu a adaptat viteza la carosabilul acoperit cu zăpadă. „Marți, 22 ianuarie, la ora 07.15, pe D.N. 79, în afara localității bihorene Mădăras, un tânăr de 24 de ani, cetățean străin cu rezidență în municipiul Timișoara, județul Timiș, în timp ce conducea un autoturism echipat cu anvelope de vară, pe direcția Oradea – Arad, într-o curbă la dreapta nu a adaptat viteza la condițiile de carosabil acoperit cu zăpadă, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a pătruns pe sensul opus de circulație și a intrat în coliziune frontală cu o autoutilitară, condusă regulamentar, din sens opus, de un bărbat de 41 de ani, din municipiul Salonta”, transmite comisar IPJ Bihor, Alina Dinu.
În urma impactului violent dintre cele două autovehicule, șoferul Daciei a rămas încarcerat între fiarele contorsionate și a fost nevoie de intervenția echipajului de Descarcerare pentru a-l scoate. Din nefericire, multiplele leziuni suferite i-au provocat bărbatului, în vârstă de 41 de ani, decesul.
Polițiștii rutieri continuă cercetările în cauză pentru documentarea cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier.
[related-post post_id=”2183331″]
Recomandările polițiștilor în timpul sezonului rece
Polițiștii rutieri bihoreni recomandă conducătorilor auto să adopte o conduită preventivă şi să respecte indicaţiile polițiștilor aflaţi în trafic.
– Înainte de a pleca la drum, informaţi-vă temeinic despre condiţiile meteo şi starea drumurilor și echipați-vă corespunzător autovehiculul pentru circulația în condiții de iarnă (anvelope
specifice sezonului, lanțuri antiderapante, lopată, săculeț cu nisip, rezervă de combustibil, etc.). Este bine ca din autoturism să nu lipsească hainele groase, pături, alimente, apă potabilă și cel puțin un telefon mobil cu încărcător la priza auto.
– Acordați o atenţie deosebită stării tehnice a autovehiculului şi nu porniți la drum dacă sesizați probleme la sistemele de direcţie şi de frânare, la instalaţia de semnalizare etc.
– Ștergeți parbrizul, luneta, geamurile laterale şi oglinzile retrovizoare exterioare de pelicula de gheaţă ce se formează pe timpul staţionării şi asigurați funcţionarea corectă a ştergătoarelor (de parbriz şi lunetă, după caz).
– Un carosabil alunecos din cauza ploii, poleiului sau a stratului de zăpadă are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frînare. În astfel de condiţii, evitați manevrarea bruscă a frânei de serviciu şi folosiți frâna de motor.
– Adaptați permanent viteza la condiţiile de drum (carosabil acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei).
– Păstrați în mers o distanţă suficientă pentru a putea opri în siguranţă atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile.
– Date fiind experienţa redusă şi riscul ridicat de implicare în evenimente rutiere nedorite, conducătorilor auto începători le este recomandat să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculelor în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari.
– Totodată, recomandăm pietonilor să se deplaseze numai pe trotuar sau pe acostament, să traverseze numai prin locurile maracate corespunzător, după o temeinică asigurare, şi să evite pe cât posibil deplasarea pe partea carosabilă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!