Pentru acurateţea informaţiilor, transmitem ad+litteram concluziile anchetei medicale:
1. Din cei 97 de copii de la cele două grădiniţe afectate, 16 copii au fost depistaţi pozitiv la Salmonella (tipul BO); 12 de la Centrul Educaţional Multifuncţional Crescendo Montesori şi 4 de la Grădiniţa Joyful Learning.
2. De la debutul focarului 8 copii au fost internaţi la Spitalul Clinic Municipal Oradea din care 5 depistaţi pozitivi la serotipul menţionat. La data prezentei nu mai este internat niciun caz.
3. Deoarece nu s-a putut identifica un aliment incriminat (datorită anunţării tardive a D.S.P. Bihor) am dispus angajaţilor SC Sarabo Better Food SRL efectuarea analizelor coprobacteriologice în laboratorul D.S.P. Bihor, utilizând procedura efectuării a 3 coproculturi consecutive după ingerarea de sare amară.
Astfel în zilele de miercuri, joi, vineri (27.06.28.06., 29.06.2018) angajaţii societăţii de catering s-au prezentat la laboratorul D.S.P. Bihor în vederea efectuării analizelor coprobacteriologice. Din rezultatele buletinelor de analiză reiese faptul că angajaţii SC Sarabo Better Food SRL sunt negativi la Salmonella, iar una dintre elevele practicante de la Liceul Economic Oradea (în vârstă de 15 ani – clasa a IX-a) a fost depistată pozitiv la Salmonella – posibil sursa de contaminare.
4. S-a dispus cu termen imediat interzicerea accesului pe perioada practicii în orice unitate de alimentaţie colectivă şi reprimirea elevei în practică după 3 coproculturi negative.
5. S-a informat medicul de familie în vederea investigării contacţilor familiali ai elevei şi prescrierea de tratament specific până la obţinerea a trei coproculturi negative.
6. S-au sancţionat cu amendă contravenţională:
– Grădiniţa Joyful Learning conform HG 867/2011, art.44, lit.g, pentru nerespectarea criteriilor microbiologice pentru produsele alimentare;
– Centrul Educaţional Preşcolar Crescendo Montesori conform HG 857/2011 art.55 lit.l) neefectuarea sau neînregistrarea triajului epidemiologic, a dispensarizării şi a examenelor medicale de bilanţ al stării de sănătate în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, precum şi neraportarea acestora la autorităţile de sănătate publică teritoriale, conform normelor Ministerului Sănătăţii;
– Cateringul SC Sarabo Better Food SRL conform HG 857/2011, art.42 lit.c) nerespectarea regulilor de igienă individuală în tot timpul programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar;
7. S-a dispus unităţii de catering şi grădiniţelor actualizarea protocoalelor de igienizare şi dezinfecţie.
8. Concluzii. Focar colectiv de salmoneloză însumând 16 cazuri confirmate, de la două unităţi preşcolare din localitatea Oradea, cu transmitere fecal-orală, posibil sursă de infecţie elev practicant la unitatea de catering, unitate care asigură alimentaţia celor două unităţi preşcolare.
Conform DSP Bihor, cele trei entitati juridice au foat sancționate fiecare cu amendă de până în 2000 de lei. Chiar dacă supozițiile medicilor de la DSP Bihor s-au adeverit în privința sursei de contaminare a copiilor (eleva de liceu practicantă, carea era purtătoare sănătoasă de salmonella, dar nu știa și nu avea simptome) nu se poate afla prima sursă de contaminare, cu toate că doctorii au extins ancheta. Pentru a evita astfel de drame, prima măsură de precauție este banalul spălat pe mâini. Acest gest – banal doar în aparență scutește transmiterea bolii de la un om la altul și poate stopa un fenomen de pe urma căruia pot apărea chiar decese. Consumul produselor din carne, ouă lactate trebuie realizat în condiții de siguranță, tot pentru a evita contaminarea cu această bacterie.
[related-post post_id=”2064367″]
[related-post post_id=”2064581″]
[related-post post_id=”2065268″]
[related-post post_id=”2066422″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!