Astfel, concertul îl va avea ca solist pe virtuozul violonist maghiar Zalai Antal, iar la bacheta orchestrei Filarmonicii de Stat din Oradea va fi Janko Zsolt. Iubitorii genului vor fi încântați auditiv la vioară cu piese ale compozitorului Dvorak: „Carnavalul”; „Concert pentru vioară și orchestră în La minor”; „Simfonia a VII-a în Re minor””.
Întrebat despre concert, violonistul Zalai Antal a declarat că se bucură să concerteze pentru a treia oară la Oradea. „Pot să spun că de fiecare dată m-am simțit foarte bine la Oradea iar concertul din această seară este unul special având în vedere că iubesc foarte mult această compoziție (Concert pentru vioară și orchestră în La minor). Spun acest lucru și prin prisma faptului că această compoziție, din păcate este prezentată mai rar în cadrul concertelor. Mai des apar lucrările lui Dvorak dedicate violoncelului. De asemenea atât pentru mine cât și pentru Janko Zsolt e o premieră, pentru că vom susține împreună pentru prima oară un concert.
Concertul pentru vioară e o compoziție specifică lui Dvorak, mai ales în partea a doua unde se imită sursurul apei care curge când lin, când învolburată” a precizat violonistul maghiar. Legat de prima parte și ultima parte a concertului Janko Zsolt a spus că „uvertura face parte dintr-un set de trei compoziții care fac referire la natură, iubire și oameni. <Carnavalul> este cea de a treia uvertură și face referire la oameni și amintește de Veneția, de gondole. În ce privește Simfonia a VII-a, aceasta are influența simfoniilor lui Brahms.
Dvorak a scris simfonia într-o perioadă mai dificilă din viața sa, după decesul primului său copil și a mamei sale. În esență este o piesă tristă, însă în ultima parte apare și lumina, speranța de viață. În orice caz e o piesă profundă. Ca atare nu știu dacă sunt suficient de matur pentru a conduce o astfel de simfonie, însă la terminarea concertului sigur voi fi o persoană mult mai matură prin prisma sufletească pe care o transmite simfonia”, a declarat dirijorul Janko Zsolt.
Despre soliști
Zalai Antal este unic printre tinerii violonişti din ziua de azi: crede cu tărie în tradiţiile stabilite de marii violonişti ai secolului XX. El este descris de Igor Oistrakh drept un „violonist excepţional, cu o tehnică perfectă, frumoasă, cu tonuri ample. Are o reală fineţe şi maturitate muzicală, precum şi o personalitate nobilă”. Antal Zalai cântă pe o vioară Antonius Stradivarius „ex-Garay” din 1733. Artistul a participat la cursurile Lordului Yehudi Menuhin, Shlomo Mintz, Isaac Stern, Erick Friedman, Tibor Varga şi Lewis Kaplan. De atunci, a câştigat 15 premii la competiţii internaţionale.
Jankó Zsolt este dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, unde s-a și născut. După studii de vioară la Liceul de Artă Sigismund Toduţă din oraşul natal, în 2002 a absolvit secţia de dirijat orchestră a Academiei de Muzică Gheorghe Dima. În calitate de dirijor al Filarmonicii de Stat Oradea susţine cu regularitate şi concerte educative pentru tineret. Jankó Zsolt este totodată și dirijor asistent al Orchestrei Festival din Budapesta.
Citiți principiile noastre de moderare aici!