Filarmonica de Stat Oradea invită melomanii joi, de la ora 19:00, la un concertul simfonic intitulat Enigma britanică. Programul aduce în fața publicului orădean lucrările St. Paul’s Suite pentru orchestră de coarde, op. 29 de Gustav Holst, iar din creația compozitorului Edward Elgar, Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 și Variațiunile „Enigma”, op. 36.
St. Paul’s Suite este o lucrare populară pentru orchestră de coarde a compozitorului englez Gustav Holst. Finalizată în 1913, dar nepublicată până în anul 1922 din cauza revizuirilor, lucrarea își ia numele de la Școala de fete St. Paul din Hammersmith, Londra. Holst a servit ca „maestru de muzică” al acestei școli din 1905 până în 1934, și a fost recunoscător școlii pentru construirea unui studio izolat fonic, realizat special pentru el. Suita este una dintre numeroasele piese pe care le-a scris pentru elevele școlii.
Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde, op. 20 este o piesă timpurie în trei mișcări scurte, compusă de Edward Elgar. A fost scrisă în martie 1892 și a fost interpretată pentru prima dată în acelaşi an, în cadru privat, de către Worcester Ladies ‘Orchestral Class, avându-l ca dirijor pe compozitor. Premiera sa publică a avut loc în 1896, la Antwerp, în Belgia, în Marea Britanie fiind interpretată pentru prima oară abia în1899. Serenada a devenit una dintre cele mai populare compoziții ale lui Elgar.
Edward Elgar a compus lucrarea Variaţii pe o Temă Originală, Op. 36, cunoscută popular ca Variațiile Enigmei, între octombrie 1898 și februarie 1899. Este o operă orchestrală cuprinzând paisprezece variaţii pe o temă originală. Fiecare variaţie este o schiță muzicală dedicată unuia dintre cercurile sale de cunoscuți apropiați. Printre cei portretizați se numără soția lui Elgar, Alice, prietenul și editorul său Augustus J. Jaeger și Elgar însuși. Într-o notă de program pentru o reprezentație din 1911, Elgar a scris: „Această lucrare, începută cu spirit de umor și continuată într-o seriozitate profundă, conține schițe ale prietenilor compozitorului. Se poate înțelege că aceste personaje comentează sau reflectă la tema originală și fiecare încearcă o soluție a Enigmei”.
Orchestra va fi condusă de maestrul Ertüngealp Alpaslan, care și-a început studiile muzicale în orașul său natal, Istanbul, studiind pianul. A devenit apoi licențiat al Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta, aprofundând astfel instrumentul și fiind remarcat pentru talentul său. Pe lângă acestea, Ertüngealp Alpaslan a ales să studieze și arta dirijorală. În anul 2002 acesta a câștigat Competiția Internațională de Dirijat „Dimitris Mitropoulos” din Atena, afirmându-se ca dirijor. Un punct de referință din cariera sa l-a reprezentat apropierea de Claudio Abbado, Ertüngealp fiind invitat ca asistent al maestrului, în anul 2011. Activitatea sa profesională se desfășoară pe plan internațional, conducând orchestre precum Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Athens State Symphony Orchestra, Saint Petersburg Philharmonic Orchestra.
[eadvert]
Trimite articolul
XVin si eu la concert! Apropo, asta e cel mai interesant articol de pe bihon, felicitari autorului!