Oradea. Concertul de azi al Filarmonicii de Stat Oradea, care va avea loc de la ora 19:00, în sala de concerte „Enescu – Bartók”, atrage atenția asupra compozitorului Serghei Bortkiewicz, născut în Imperiul Rus, dar în actuala Ucraina, cu origini poloneze și cu o viață împărțită între meleagurile germane și cele rusești. Bortkiewicz a reușit să culeagă frumosul din cele două culturi și să îl transpună în muzică. Un exemplu este Concertul nr. 3 op. 32 pentru pian și orchestră în do minor „Per Aspera ad Astra”. La pian se va afla Ștefan Doniga, cel care are o legătură strânsă cu lucrările lui Bortkiewicz.
Ștefan Doniga a absolvit Universitatea Națională de Muzică din București. Ulterior a concertat alături de orchestrele filarmonicilor din România, precum și de Orchestra Filarmonicii din Razgrad, Bulgaria. Totodată a susținut recitaluri pe scene din Luxemburg, Ungaria, Austria, Slovacia și Norvegia. În anul 2000 a reprezentat România și a fost distins cu „Medalia Festivalului” la „Festivalul Balcanic al Tinerilor Pianiști” de la Razgrad.
Ștefan Doniga este singurul pianist român care a înregistrat integrala mazurcilor pentru pian de Alexander Skriabin, imprimarea fiind realizată live, în timpul unui recital susținut la Ateneul Român. Ștefan Doniga a înființat și a condus timp de opt ani Filarmonica din Giurgiu și în paralel se ocupă de proiecte culturale și impresariat artistic în România și în străinătate. Una dintre cele mai importante realizări ale sale o reprezintă imprimarea unui disc în premieră mondială, care conține concertele 2 şi 3 pentru pian şi orchestră de Serghei Bortkiewicz.
[eadvert]
„Un simbol care nu mai trebuie explicat. Trebuie onorat. Iar astăzi se împlinesc 71 de ani de la dispariția lui Serghei Bortkievicz, un alt mare creator din universul sunetelor. Muzica și amintirea destinului său dramatic sunt cele care mă vor sprijini mâine în a onora acest lăcaș al culturii noastre: sala de concerte a Filarmonicii de Stat Oradea”, a scris miercuri, 25 octombrie, pianistul Ştefan Doniga.
În programul de azi, din zona germană se va audia Uvertura operei „Nevestele vesele din Windsor” de Otto Nicolai. Iar, în partea a doua a concertului Simfonia a IX-a „Din lumea nouă” este cea care aduce un suflu slav, prin compozitorul ceh Antonín Dvořák, dar care s-a format într-o țară anexată de Imperiul Habsburgic. Cele trei lucrări vor fi aduse în fața publicului orădean de către Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea, la pupitrul căreia se va afla maestrul Adrian Morar.
Adrian Morar a studiat dirijat și canto la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, specializându-se apoi în fenomenologia muzicală în cadrul unui master susținut de Gheorghe Victor Dumănescu și Aurel Stroe. Specializat inițial în dirijatul coral, Adrian Morar a început să dirijeze și orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca din anul 1995, colaborând în paralel și cu alte orchestre din țară. Din anul 2001, dirijorul a fost angajat și la Opera Națională din București. În prezent, Adrian Morar este dirijor permanent la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.
„Este un program inedit. Trei compozitori deosebiţi ale căror lucrări sunt atât de cunoscute pentru că au fost realizate genial. Uvertura la «Nevestele vesele din Windsor» a lui Otto Nicolai, Simfonia a IX-a «Din lumea nouă» a lui Dvořák, şi pentru prima dată concertul lui Serghei Bortkiewicz, un compozitor cu un destin deosebit, care ne este prezentată datorită şi cu aportul solistului Ştefan Doniga. Vă invităm la concert”, spune dirijorul Adrian Morar.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!