Sâmbătă sărbătorim Ziua Mondială Art Nouveau printr-o serie de evenimente pregătite de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor (Oradea Heritage). Ediţia 2024 are ca temă principală Lumina/The Light/La Lumière, în toate formele ei: naturală, decorativă, funcţională și chiar interactivă. Programul bogat se desfăşoară între orele 10.00-22.00,
iar participarea este gratuită.
Printre eveniemntele propuse se numără şi concertele. De la ora 12:00 și de la ora 18:00, orădenii sunt invitaţi să asculte concertul extraordinar al corului Filarmonicii de Stat Oradea în aer liber, pe pietonala Republicii. Artiștii vor oferi un recital special din balcoanele Palatului Moskovits Miksa, aflat la intersecția pietonalei cu Parcul Traian.
În program vor figura lucrările: Arr. V.C. Johnson – Bonse Aba, R. Powell – Non nobis, Domine; K. Jenkins – Rain dance, C. Porter/ Arr. J. Althouse – A Cole Porter Jazz Trio – nr.1 și nr.3, G. Gershwin & Ira Gershwin/arr. M. Hayes: They All Laughed, Gershwin-Korb: Liza şi G. Gershwin and I. Gershwin/ Arr. J. Althouse: A Gershwin jazz trio nr.1 și nr.3.
Corul dirijat de Olga Bejan îi va avea în componenţă pe artiştii: Diana Secară, Carmen Rus, Maria Duţu, Alexandra Dozsa, Garz Tabita, Corina Ile, Iuliana Arkosi, Nicolae Bejan, Feher Arthur, Mihai Lazăr, Voicu Mureşan, Sebastian Rus, Olimpiu Torjoc şi Ioan Niculaş.
[eadvert]
Palatul a fost ridicat la comanda inginerului Moskovits Miksa. Acesta a cumpărat terenul în anul 1904, pentru suma de 52000 de coroane şi a locuit în noul imobil ridicat între anii 1904-1905. Familia Moskovits deținea la începutul secolului al XX-lea una dintre cele mai importante intreprinderi din Oradea denumită – Fabrica de spirt, drojdie, rom, lichior și chimicale Moskovits Mór și fiul.
Concert de jazz
De la ora 22:00, Luiza Zan, una dintre cele mai îndrăgite cântăreţe jazz din România, încheie ziua împreună cu formaţia sa cu un concert extraordinar în piaţeta din spatele teatrului. Locaţia a fost aleasă pentru a scoate în evidenţă superba casă Adorján, aflată la intersecţia străzilor Patrioţilor și Moscovei, de curând readusă la splendoarea de odinioară.
În cel mai recent proiect al său, „In My Village”, Luiza Zan creează o punte între tradiția autentică și inovația muzicală, transformând fiecare notă într-o călătorie sonoră captivantă în universul său creativ.
Lansat în mai, anul trecut, albumul „In my village” este un text narativ literar în versuri pe muzică, ce descrie cu lux de amănunte peisajul sătucului de munte în care Luiza şi-a mutat viaţa, odată cu izbucnirea pandemiei.
„Din zbucium, mirare şi trăiri intense în sânul naturii, s-a născut un amalgam de armonii, sunete şi texte ce se desfăşoară pe parcursul enunţului muzical al acestui material discografic. Fiecare hâlboană a pârâului, fiecare piatră din zidurile bisericii vechi din secolul al XIV-lea, fiecare creangă din Copacul Şaman sunt descrise în piesele albumului, printre compoziţii regăsindu-se inclusiv o piesă dedicată unei păsări de noapte care îşi are culcuş în acoperişul casei Luizei”, se arată în descrierea albumului.
Compoziţiile sunt semnate Luiza Zan şi aranjate împreună cu pianistul Vlad Briciu, care semnează acest proiect. Celor doi muzicieni care au contribuit la conceperea acestui material discografic li se alătură Razvan Florescu la vibraphone, Dimitrie Cristian-Milea la bass, Anthony Gutierrez la tobe şi la percuţie Philip Goron.
Luiza spunea cândva: „Dumnezeu mi-a dăruit colegi de scenă care mă fac să strălucesc pe dinăuntru și să simt că dau pe afară sclipici. Mi-a dăruit un public pe măsura iubirii cu care cânt, care mă răsplătește necontenit cu generoasă apreciere”. Sâmbătă seara, orădenii vor avea bucuria de a asculta o voce unică în jazzul românesc.
Trimite articolul
XAlooo, Ziua Mondiala Art Nouveau se serbeaza in fiecare an pe 10 iunie! Numa’ Oradie ii in lumea ei…