Mai sunt câteva zile până când va începe mult aşteptatul Festival Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari festivaluri medievale din România. În cele trei zile, în care peste 600 sute de cavaleri, luptători și personaje medievale din nouă țări se vor desfășura în turniruri călare cu lance balsa, competiții internaționale și spectacole cu foc, orădenii și turiștii aflați în aceste zile în Cetatea Oradea se vor bucura şi de concerte live.
[eadvert]
Elektro Instinct şi Grimus
La scena mare, primii care vor deschide seria de concerte vineri, de la ora 19:30, sunt cei de la Elektro Instinct. Este vorba despre trupă de rock alternativ înființată la Oradea în anul 2022 și condusă de solistul Vieriu Cosmin, fost participant la Vocea României. Îi va avea alături pe colegii de trupă: Vaslabán Zsombor – tobe, Szabó Arnold – chitara lead, Pop Rareș – chitara ritm și Ban Catalin – chitara bass.
Primele concerte le-au susținut în 2023, având apariții pe scenă în București, Bălan, Oradea și Betfia, cu un program alcătuit din compoziții proprii. Membrii trupei spun că au lucrat intens să extindă repertoriul propriu, înregistrând şi două piese: „Chromatic” si „Lasă-mă”, care urmează să fie lansate în curând.
De la ora 21:00, pe scenă va urca Grimus, o formație de rock alternativ din Cluj Napoca înființată în anul 2005. Numele trupei a fost inspirat de titlul unui roman scris de Salman Rushdie, care făcuse o anagramare relativă a cuvântului simurgh, care reprezintă o pasăre gigantică din mitologia persană.
Grimus iese pentru prima dată pe scenă într-un concert la Music Pub, Cluj Napoca, alaturi de Hangar şi Luna Amară, în cadrul balului Facultăţii de arhitectură.
De la lansare au la activ numeroase apariţii în concerte şi în festivaluri din ţară şi din străinătate. În 2007, Grimus a câștigat locul întâi în finala națională din cadrul concursului Global Battle Of The Bands (GBOB) și s-a califică la finala mondială de la Londra, unde a primit trofeul de bronz, „The Best New Romanian Band 2007”.
În 2010, cântă în deschiderea concertului Eros Ramazzotti de pe stadionul Arcul de Triumf, în faţa unui public de peste 8000 de spectatori, câţiva ani mai târziu fiind trupa de deschidere a concertelor susţinute de Roxette pe Cluj Arena Stadium, Placebo în Bucureşti la Iolanda Balaş Sport Centre şi Red Hot Chili Peppers, tot la Bucureşti pe Naţional Arena.
În 2014 Trupa Grimus a fost desemnată câştigătoare la categoria Best Indie Alternative Rock Song pentru piesa High la Independent Music Awards, un program internaţional care se adresează artiştilor independenţi din întreaga lume. Clujenii sunt singurii artişti din România care au câştigat vreodata un premiu IMA. Cel mai recent album al lor este din 2018, Unmanageable Species.
DJ Lektronikumuz şi Subcarpaţi
Sâmbătă, de la ora 19:00, Lektronikumuz propune Groove. Lektronikumuz este un DJ din Braşov, pe numele lui adevarat, Remus Miron. În 1994 a descoperit stilul techno, iar în 2001 şi-a achiziţionat primul vinyl semnat Speedy J Krekc EP. De atunci, colectionează vinyl-uri cu muzică funky şi detroit-techno, ajungând la sute de discuri de colecţie.
A devenit DJ pornind de la dragostea sa pentru efectul stroboscopului roşu. Debutul şi l-a făcut odată cu petrecerile Freak`s Reunion Sessions din Braşov, în 2001, pe care le organiza împreuna cu DJ Dariotto. Din 2003 a decis să organizeze propriul eveniment de promovare a muzicii techno alaturi de DJ Bela, sub numele de ElektrOPEN Funk sub „The DJs Techno Conference Braşov”. Doi ani mai trziu, Lektronikumuz s-a alăturat familiei Skill Records. Cea mai mare dragoste a sa este Detroit techno şi funky şi preferă seturile care conţin piese clasice, care se găsesc rar.
De la ora 21:00 vor urca pe scenă cei de la Subcarpați, o trupă aflată la graniţa dintre folclor şi ritmurile moderne de electro şi hip-hop.
„Reinterpretăm folclorul în manieră proprie și aducem în prim-plan ideea că e important să ne conectăm la originile noastre. Am ales să vorbim despre patriotism și dragostea pentru valorile tradiționale fără să transformăm asta într-un discurs patetic. Știm că tinerii de azi sunt prea prinși în haosul marilor orașe pentru a avea timp să se conecteze cu trecutul și natura. Muzica noastră este în același timp familiară și diferită de tot ce se cântă astăzi în România. De altfel, nu-i ceva ce am putea să descriem, ci un sound pe care vă invităm să-l descoperiți ascultându-ne albumele”, spun cei de la Subcarpaţi.
Al 7-lea album al lor, „Valea Voltului”, a fost lansat în decembrie 2023, care are un sound nou cu o amprentă veche. „Am încercat să o dăm și clasic, dar după atâta vreme e o necesitate sufletească să nu bați aceeași cărare. Să încerci să explorezi și alte văi muzicale”, spune Bean MC.
Dafina şi Radu Almăşan
În ultima zi de festival, sonorităţile se îndulcesc într-o atmosferă caldă. De la ora 20:00, pe scenă va urca Dafina, un muzician și artist vizual din Oradea. Își compune piesele în compania instrumentului său, ukulele, și se implică atât în latura muzicala a proiectului, cât și în cea vizuală (music video, ilustrație). Proiectul indie-pop prinde viață în 2022, alături de studio-ul chitaristului și producătorului Marius Pop, Rootz Music Studio, având în prezent cinci producţii lansate oficial pe toate platformele de streaming. Dafina a concertat în mai multe orașe precum București, Ploiești și Oradea. Va urca pe scena festivalului medieval într-o formulă acustică, alături de chitaristul Toma Emanuel Ioan.
Seria de concerte va fi încheiată, de la ora 21:00, de Radu Almășan, solistul trupei Bosquito.
Radu Almășan a înființat trupa în 1999. El spune că a vrut să facă muzică „ca în afară” şi a adunat o mulţime de fani cu piesele Bosquito. Apoi decis să plece în Statele Unite pentru a se reinventa. În 2010, Radu a refăcut trupa la revenirea în România și a lansat alte câteva single-uri de succes şi două albume: Babylon (2014) şi Sus (2019).
Publicul va avea ocazia să asculte duminică piese de pe primul album solo al artistului, „Taj Mahal”, dar şi piese de rock latin, precum „Hopa Hopa”, „Marcela” sau „Prieteni”.
În afară de concertele de la scena mare, în Cetate cei prezenţi la festival se vor putea bucura şi de concertele din Şanţul Cetăţii, de la Taverna medievală sau din curtea interioară. Vor cânta: Holloenek, Viatores Festiv, Veridi Venti, Peregrinii Baghatur şi Toboșarii din Visegrad.
Citiți principiile noastre de moderare aici!