[eadvert]
Joi, 27 ianuarie, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Filarmonica de Stat Oradea vă invită la un concert cu titlul Shalom chaverim, de la ora 19.00, în sala de concerte Enescu – Bartók. La pupitrul dirijoral se va afla Lorenzo Moroni, iar soliștii serii vor fi Szabo Elisabeta și Cristian Andrei Stanciu, la vioară.
Programul serii cuprinde nouă piese de origine sau cu tematică ebraică. Titlul concertului vine de la Shalom chaverim, numele unui cântec tradițional evreiesc, care în traducere însemnă Pace, prietenii mei. Piesa care deschide concertul este intitulată Israel Shalom și aparține compozitorului Kees Vlak. Aceasta este o rapsodie dedicată statului modern Israel, care cuprinde numeroase teme folclorice prelucrate. Genul rapsodiei se păstrează și în piesa următoare Shirim, aparținând lui Piet Swerts. De data aceasta însă, este abordată tradiția muzicii Klezmer. Aceasta este muzica tradițională a evreilor Așkenazi, prezenți în Europa Centrală și de Est și include elemente din melodiile de dans și cele rituale, cântate în special la nunți și la alte evenimente. Genul Klezmer include influențe multiple, precum greacă și română, slavă și germană, având la bază muzica ebraică.
Cea de-a treia piesă a serii include apariția în scenă a solistei Elisabeta Szabo, care va interpreta cântecul Yosl, yosl. Acesta a fost scris de Nellie Casman și soțul acesteia, Samuel Steinberg, piesa câștigându-și faima în anul 1938, atunci când a fost cântat în engleză cu titlul Joseph, Joseph. O altă piesă cu specific vocal care va fi adusă publicului va fi Abi Gesunt (În sănătatea ta), de origine folclorică. În aceeași sferă a muzicii Klezmer, piesa Klezmer Classics a compozitorului Johann de Mey reunește 5 piese tradiționale, orchestrate pentru o formație de suflători. În continuare, în programul concertului se află coloana sonoră a filmului Schindler’s List, compusă de John Williams. Filmul istoric are ca temă holocaustul, iar muzica ce îl însoțeste a fost compusă în anul 1993. În concertul orădean, la vioară se va afla solistul Cristian Andrei Stanciu.
Revenind la muzica tradițională, orchestra va interpreta Klezmer Carnival de Philip Sparke. Precum reiese din titlu, lucrarea îmbină culorile muzicii Klezmer, prin trei piese cu specific de nuntă sau de dans. Solista Elisabeta Szabo revine pe scenă pentru a interpreta piesa Bei Mir Bistu Shein. Melodia populară datează din anul 1932, versurile aparținând lui Jacob Jacobs, iar muzica lui Sholom Secunda. Aceasta a fost scrisă pentru un musical de comedie și s-a extins pe plan internațional 5 ani mai târziu, atunci când a fost înregistrată sub titlul german Bei mir bist du schön (Pentru mine ești frumos). Un alt cântec, foarte cunoscut printre evreii care au locuit în România, este Rumanie, Rumanie. Acesta a fost compus de Aaron Lebedeff și descrie mâncarea gustoasă din România și viața frumoasă care putea fi trăită pe aceste meleaguri înainte de război.
Muzica incidentală revine odată cu interpretarea temelor din musicalul Fiddler on the Roof de Jerry Bock. Tema cuprinde numeroase povești ale poporului evreu, iar fondul muzical a fost asigurat de Jerry Bock în anul 1964. Seara se va încheia cu o continuare a Carnavalului Klezmer, mai exact cu lucrarea Three Klezmer Miniatures a compozitorului Philip Sparke. Printre acestea se află un dans circular evreiesc, un cântec de dragoste și faimoasa piesă Hava Nagila (Să ne bucurăm), la origine fiind un dans popular al evreilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!