Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la un concert dedicat Zilei Naționale a României. Sâmbătă, 4 decembrie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartók va fi prezentat concertul intitulat „Noi suntem România” în cadrul căruia, în interpretarea orchestrei și a corului Filarmonicii orădene vor putea fi audiate Imnul de Stat al României și lucrări din repertoriul muzicii clasice românești.
[eadvert]
Se vor audia lucrările: Alexandru Pașcanu – Chindia, Dariu Pop – Suita din Ţara Oașului, Sabin Drăgoi – Divertisment rustic și Pascal Bentoiu – Suita Ardelenească. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Daniel Jinga. Dirijor cor: Lászlóffy Zsolt
Compozitorul Alexandru Pașcanu (1920-1989) a fost profesor de teoria muzicii și armonie la Conservatorul Ciprian Porumbescu, astăzi, Universitatea Națională de Muzică din București. Lucrarea Chindia a fost comusă în 1971 pentru cor mixt, o piesă de dans popular românesc foarte cunoscută.
Dariu Pop (1887-1965) a fost învățător, poet, organist, romancier, a fondat și dirijat coruri, a întemeiat ziare și reviste și a compus muzică. Una din cele mai cunoscute compoziţii ale sale este lucrarea corală Suita din Ţara Oașului.
Sabin Drăgoi (1894-1968), compozitor, profesor, muzicolog și folclorist român., în 1928 primește Premiul pentru cea mai bună operă scrisă de un român, opera Năpasta după piesa lui I.L. Caragiale, premiu acordat de Consiliul de administrație al Operei Române din Bucureşti și Premiul I „George Enescu” pentru „Divertisment rustic.”
Pascal Bentoiu (1927-2016) a fost un compozitor, muzician şi muzicolog român, doctor honoris causa al mai multor universități din țară și străinătate. Opera sa impresionantă cuprinde 8 simfonii, 4 poeme simfonice, 4 concerte pentru pian, vioară şi violoncel, 3 opere, 6 cvartete de coarde, 2 sonate, 30 de cântece, 21 de compoziţii speciale pentru teatru şi 6 cărţi. Suita ardelenească, op. 6 a fost compusă în 1955.
Concertul va fi dirijat de maestrul Daniel Jinga. A absolvit Seminarul Teologic din București în 1997, după care a urmat cursurile Facultății de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie muzicală, la Universitatea Națională de Muzică din București. În 2003, a obținut diploma de licență, susținând lucrarea cu titlul „Muzica liturgică romano-catolică după Conciliul Vatican II”.
Între 2003 și 2004 urmează cursurile de master (Stilistică Dirijorală – Dirijat Cor Academic) ale Universității Naționale de Muzică București, și susține lucrarea de master cu titlul „Mijloace psihotehnice în arta conducerii dirijorale”. În anul 2012 i s-a acordat titlul de Doctor în Muzică al aceleiași universități. În paralel, a absolvit mai multe cursuri de perfecționare. În prezent este Maestru de Cor al Operei Naționale din București și dirijor principal al Orchestrei Simfonice Muntenia din Targoviște şi al Orchestrei Metropolitane Bucureşti, dirijjor fondator al Corului de Cameră „Accoustic”. Daniel Jinga este manager-director general interimar al Operei Naţionale Bucureşti.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!