După ce a fost anulat la sfârșitul lunii trecute din cauza situației epidemiologice, concertul „Mozart – Requiem” va fi reluat joi, 18 noiembrie, ora 19.00, în sala Enescu-Bartók.
Filarmonica de Stat Oradea vă invită să audiaţi Requiem în re minor, KV 626 de Wolfgang Amadeus Mozart, lucrare emblematică genului liturgic. Lucrarea este scrisă pentru orchestră, cor şi solişti. Orchestra filarmonicii orădene va fi condusă de maestrul Gheorghe Victor Dumănescu, soliştii invitaţi ai serii fiind: soprana Lorena Puican, mezzosoprana Alexandra Leșiu, tenorul Eusebiu Huțan și basul Corneliu Huțanu.
Requiemul în re minor este ultima lucrare compusă de Mozart, ce a rămas nefinalizată până aceasta a fost adusă la forma sa completă de către unul dintre discipolii geniului, Franz Xaver Süssmayr. Presimțindu-și sfârșitul prematur, se spune că Mozart a compus lucrarea în 1791 pentru propria sa slujbă funerară. Compozitorul a reuşit să pună pe hârtie primele părți, până la emoționantul fragment Lacrimosa, în timp ce discipolul său, Süssmayr, ajutat probabil de schițele profesorului, a dus la bun sfârșit compoziția.
[eadvert]
Invitaţii Filarmonicii
Dirijorul Gheorghe Victor Dumănescu, începând cu anul 1991, este profesor permanent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasele de orchestră, dirijat şi clasa de operă. Maestrul Dumănescu este colaborator permanent al instituțiilor de spectacol și de concert din țară și din străinătate, prezența sa pe scenele festivalurilor din: Kiev, Aspendos şi Sofia fiind încununată cu succes de fiecare dată.
Soprana Lorena Puican a absolvit Academi de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Pe parcursul anilor de studiu, a participat la cursuri de măiestrie susținute de artiști lirici de renume mondial, precum Viorica Cortez, Ramon Vargas, Nelly Miricioiu. A susținut concerte alături de orchestra Filarmonicii din Cluj, orchestra Operei Maghiare și a Operei Române din Cluj.
Mezzosoprana Alexandra Leșiu este la rândul ei, absolventă a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. A fost distinsă cu numeroase premii la concursuri de specialitate printre care Concursul Național al Liedului Românesc organizat de soprana Mariana Nicolesco şi concursul International Vocal Competition de la Hong-Kong. În 2018 Alexandra Leşiu debutează pe scena Operei Naționale Române din Cluj cu rolul Suzuki din opera pucciniană Madama Butterfly.
Tenorul Eusebiu Huțan a urmat tot cursurile Academiei clujene de muzică, la clasa profesorului Marius Vlad Budoiu. A luat parte la cursuri de măiestrie susținute de personalități precum mezzosoprana Viorica Cortez și tenorul Teodor Ilincăi. A debutat pe scena Operei Naționale Române din Cluj în rolul lui Pong din opera Turandot de Giacomo Puccini.
Basul Corneliu Huțanua absolvit Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, participând la cursuri de măiestrie și competiții artistice, precum Haricleea Darclee- Brăila, 2014. În 2018, Corneliu Huțanu devine solist la Opera Națională Română din Cluj.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Trimite articolul
XSunt talente si in Oradea, doar trebuie cautat un pic.