Filarmonica de Stat Oradea propune melomanilor un concert vocal simfonic intitulat In Memoriam, la 100 de ani de la moartea compozitorului francez Gabriel Fauré. Concertul va avea loc joi, 31 octombrie, de la ora 19:00, în Bazilica Romano-Catolică din Oradea (Catedrala Romano – Catolică din Oradea).
Dirijorul concertului va fi Alexey Mikhaylenko iar soliştii invitaţi vor fi soprana Veronica Anușca şi baritonul George Proca, acompaniaţi de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea. La orgă va fi Kristófi János.
Programul va începe cu Simfonia nr. 29 in La Major, KV 201 de Wolfgang Amadeus Mozart. Compusă în 1774, simfonia marchează o etapă de tranziţie între lucrările timpurii şi simfoniile deplinei maturităţi. După lucrarea lui Giovanni Battista Pergolesi, Salve Regina, programul se va încheia cu compoziţia lui Gabriel Fauré, Requiem.
Compozitorul, organistul şi pianistul Gabriel Fauré s-a născut la 12 mai 1845, în Pamiers, Franța şi s-a stins din viaţă în 4 noiembrie 1924, la Paris. Ultimii ani din viaţă i-a petrecut într-o Europă devastată de primul război mondial. Au fost însă, pentru compozitor, cei mai buni ani, perioada în care a fost numit mai întâi profesor de compoziţie şi apoi Director al Conservatorului din Paris. În acele vremuri a scris multe dintre cele mai apreciate opusuri ale sale, poate nu şi cele mai cunoscute de public, îmbinând elementele tradiţionale cu cele ale muzicii moderne. Gabriel Fauré şi-a dovedit şi calităţile pedagogice, printre studenţii săi numărându-se George Enescu şi Maurice Ravel.
Lucrare de referință în cadrul repertoriului vocal-simfonic, Requiem-ul op. 48, scris de Gabriel Faure între 1880 și 1900, este remarcat pentru caracterul lui plin de emoţie și seninătate, demonstrând evoluția și maturitatea artistică a compozitorului. Inspirat din cântul gregorian, Faure dă Requiemului o rezonanța spirituală profundă.
Joi, la pupitrul dirijoral se va afla Alexey Mikhaylenko, care provine dintr-o familie de muzicieni. A studiat la colegiile de muzică din Moscova și la Conservtorul de Stat din capitala Rusiei. În paralel a studiat timp de un an la Academia de Muzică Norvegiană din Oslo, cu Hans Christian Bræin. În anul 2009 a absolvit studiile masterale, la specializarea Clarinet. Parcursul său muzical l-a ghidat spre Viena, unde a studiat între 2016-2021 dirijatul de orchestră. În plus, s-a perfecționat la masterclassuri susținute de dirijori remarcabili la nivel internațional. În calitate de instrumentist și dirijor este co-fondator al mai multor ansambluri.
Alexey Mikhaylenko a câștigat șase concursuri internaționale în Austria, Portugalia și Polonia ca și clarinetist. Din anul 2011 face parte din Orchestra Filarmonicii Mării Baltice, conduse de Kristjan Järvi. Recent a devenit clarinetist principal al Estonian Festival Orchestra, conduse de Paavo Järvi. Mikhaylenko a lucrat cu orchestre precum Wiener Symphoniker, Orchestra Simfonică Națională a Danemarcei, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Filarmonica Mării Baltice și Orchestra Filarmonicii din Gran Canaria.
Citiți principiile noastre de moderare aici!