Joi seară, de la ora 19, Filarmonica orădeană oferă concertul de deschidere al actualei stagiuni. Concertul vocal-simfonic cuprinde două creaţii ale lui Ludwig van Beethoven: „Fantezia pentru pian, cor și orchestră” respectiv „Simfonia a IX-a în re minor, op. 125”.
Va dirija maestrul orădean Romeo Rîmbu iar solişti invitaţi din Cluj Napoca sunt pianistul Răzvan Dragnea, soprana Fülöp Timea, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Tony Bardon şi basul Sándor Árpád. Corul Filarmonicii orădene va fi dirijat de Lászlóffy Zsolt.
Detalii despre biografia artistică a invitaţilor se găsesc, ca de obicei, în avancronica de concert postată pe site-ul www.oradeaphilharmony.com.
Solişti laureaţi
Spicuim din ele:
Răzvan Dragnea este „unul din cei mai cunoscuţi, apreciaţi şi activi tineri pianişti ai vieţii muzicale actuale din România”. A obţinut premii la concursuri naţionale şi internaţionale (Shenzhen China 2006; „George Enescu” Bucureşti 2003; Porto 2002; „Mozart” Paris 1994 etc.). A urmat cursuri de măiestrie cu prof. Klaus Hellwig la Berlin, a fost bursier DAAD (Deutsche Akademische Austauschdienst) la Stuttgart şi München (2001) şi bursier al Colegiului Pro (1999-2001).
Soprana Timea Fülöp a participat la ediţiile 2009 şi 2011 ale Festivalului Viva Vox, la concursul de canto „Ferdinand Weiss” (2009) şi la ediţia a XX-a a Concursului „Mozart” organizat la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” (2013). Din 2012, Time Fülöp face parte din corul Operei Maghiare din Cluj.
Iulia Merca a câştigat o serie de concusuri, inclusiv la Concursul Internaţional de Canto „Haricleea Darclee”, Brăila 2003 iar în 2009 este finalistă a celei de-a doua ediţii a concursului internaţional de canto „Mezzo Television Festival & Competition” din Szeged, evoluând alături de compania de opera „Dicapo Opera New York” în premiera europeană „Emmeline” de Tobias Picker, transmisă în direct de către Mezzo Tv în peste 40 de ţări. În 2013 a avut cinci roluri de debut alături de Opera Română din Cluj.
Tenorul Tony Bardon este solist la Opera Maghiară şi Opera Română din Cluj. Iar recent a interpretat „Rorate coeli” de Orbán György la Festivalul Primăverii din Budapesta.
Basul Sándor Árpád a fost distins cu Premiul Lia Hubic în 2011, cu Premiul Consiliului Artistic al Operei Maghiare din Cluj în 2007, iar în 2005 a fost laureat al Concursului Hariclea Darclée.
Citiți principiile noastre de moderare aici!