[eadvert]
Filarmonica de Stat Oradea invită publicul meloman la un concert care evidențiază curentul romantic al muzicii. Joi, 14 aprilie, ora 19.00 la Sala Enescu-Bartók se vor interpreta Sonata pentru Arpeggione în la minor, D. 821 de Franz Schubert și Simfonia în re minor de César Franck.
Conducerea orchestrală îi revine lui Jankó Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca, iar solist la violă va fi Răzvan Popovici.
Sonata pentru Arpeggione este singura lucrare dedicată acestui instrument, care se cântă și astăzi. Arpeggione este un instrument cu coarde, asemănător unei chitare, dar care poate fi acordat precum un violoncel. Din aceasă cauză, instrumentul este adesea denumit chitară-violoncel.
Franz Schubert a scris lucrarea în anul 1824 și ulterior a fost adaptată și pentru alte instrumente, în special pentru violoncel. Probabil compoziția a fost comandată de către Vincenz Schuster, un amic al compozitorului, care era un virtuoz al instrumentului recent inventat. Din păcate, sonata a fost publicată abia post-mortem în anul 1871, când instrumentul arpeggione nu mai prezenta niciun interes.
Simfonia în re minor este cea mai cunoscută lucrare a compozitorului belgian César Franck și chiar singura simfonie matură a acestuia. Particularitatea lucrării este faptul că are doar trei părți, și nu patru, așa cum se obișnuia în epoca sa, însă își păstrează foma ciclică. Simfonia a intrat rapid în repertoriul internațional după premieră, însă în epoca contemporană aceasta se găsește din ce în ce mai rar pe programele de sală ale orchestrelor. Lucrarea i-a fost dedicată lui Henri Duparc, un fost elev al compozitorului, care i-a devenit ulterior coleg în Société nationale de musique.
Invitatul serii, Răzvan Popovici, s-a născut la București și a studiat viola cu tatăl său, Mugur Popovici. În continuare și-a consolidat studiile la Salzburg, Paris și Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem și Wolfram Christ. În calitate de solist a fost invitat de către numeroase instituții artistice din Europa, printre ele Filarmonica din Köln, Ateneul Român din București sau Théâtre des Champs-Elysées Paris. În plus, Răzvan Popovici participă regulat la festivaluri internaționale de prestigiu.
În prezent, este membru al Ansamblului Raro cu care concertează permanent pe scenele internaționale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!