Spectacolul va avea loc de la ora 19, la Teatrul de Stat Regina Maria. La concert este anunţată prezenţa Casei Regale a României. Dirijor va fi Romeo Rîmbu, iar solist violonistul bucureştean Gabriel Croitoru. Dirijorul corului va fi Laszloffy Zsolt. Concertul se va încheia cu Imnul Regal – „Trăiască Regele”.
Participarea la concert este facilitată prin intermediul unor invitaţii eliberate de Teatrul Regina Maria şi stabilite printr-un protocol elaborat de Primăria Oradea. Teatrul a pus, însă, în vânzare şi bilete, la balcon, la preţul de 15 lei. Ieri, mai figurau ca disponibile doar câteva locuri. De asemenea, Filarmonica a pus la dispoziţia abonaţilor săi locuri în sală.
Rapsodia maghiară, Poema română
Iată avancronica spectacolului, remisă de Filarmonica de Stat:
„Piesa de deschidere o dedicăm Reginei Maria a României, născută Principesă de Edinburgh. Imnul de încoronare Zadok the Priest este semnat de Georg Friedrich Händel (1685–1759) şi a fost compus în 1727 pentru încoronarea lui George al II-lea al Marii Britanii, compoziţia a rămas de atunci, în mod tradiţional, acompaniamentul fiecărui moment de încoronare din Regatul Unit. Pe de altă parte un fragment din lucrare a fost folosit pentru conceperea imnului de fotbal al Ligii Campionilor, aşadar titlul aparent necunoscut ascunde şi momente muzicale foarte populare.
Un punct culminant al tuturor spectacolelor muzicale, ce nu poate lipsi din program, este piesa concertantă, care de această dată va fi interpretată de un solist invitat deosebit de îndrăgit şi de publicul orădean, violonistul bucureştean Gabriel Croitoru, un artist interpret de rang internaţional, invitat permanent şi al stagiunilor noastre. El va susţine partida solistică a celebrei lucrări de virtuozitate strălucită a lui Camille Saint-Saëns (1835–1921), Introducere şi rondo capriccioso. Maestrul Croitoru de altfel cântă pe o vioară Guarnieri 1731, care i-a aparţinut compozitorului George Enescu.
În continuarea concertului vom prezenta două lucrări, care sunt dedicate multiculturalităţii emblematice orădene, varianta orchestrală a Rapsodiei ungare nr. 2 de Franz Liszt (1811–1886) şi opusul nr. 1 al lui George Enescu (1881–1955), Poema română.
Legătura dintre George Enescu şi Casa Regală a României a început în anul 1898, după succesul parizian al opusului său nr. 1, Poema Română, ce se încheia cu Imnul Regal. El s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, cunoscută şi sub pseudonimul artistic Carmen Sylva. Aceasta, recunoscând talentul tânărului muzician, i-a oferit ani de-a rândul o cameră într-un colţ intim al Castelului Peleş, unde să poată studia. De asemenea, Enescu era deseori invitat de regină pentru a susţine recitaluri la Palat.
În piesele de deschidere şi de închidere a programului participă Corul Filarmonicii, pregătit de dirijorul de cor Lászlóffy Zsolt. Conducerea muzicală a concertului îi aparţine dirijorului nostru permanent, maestrul Romeo Rîmbu”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!