Iniţial planificat în în Curtea Interioară a Cetății Oradea, concertul Ravel & Dvorak al Filarmonicii Oradea programat pentru joi, 8 iulie, de la ora 20:00 se mută în Sala de Concerte „Enescu – Bartók” a instituției din motive obiective
[eadvert]
Programul concertului cuprinde Bolero de Maurice Ravel şi Simfonia a IX-a, „Din lumea nouăˮ Antonin Dvorak. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul Janko Zsolt.
Boleroul de Maurice Ravel este o compoziție muzicală pentru orchestră, într-un singur act, în do major, compusă în 1928 și pusă în scenă pe 22 noiembrie în același an, fiind creată pentru dansatoarea rusă Ida Rubinstein. Mișcare de dans cu ritm și tempo invariabile, pe o melodie uniformă și repetitivă, Boleroul își ia singurele elemente de variație din efectele orchestraţiei, printr-un crescendo progresiv. Această operă singulară pe care Ravel a considerat-o un simplu studiu de orchestră a făcut obiectul celei mai largi difuzări dintre operele sale devenind, în zilele noastre, opera muzicală cea mai pusă în scena din toate timpurile.
Simfonia a IX-a în mi minor, cunoscută şi sub denumirea „Din lumea nouă”, a fost compusă de cehul Antonin Leopold Dvorak în anul 1893, pe când acesta era directorul Conservatorului Naţional de Muzică al Americii.
Este considerată una dintre cele mai populare şi cunoscute simfonii. De altfel, Neil Armstrong a luat o înregistrare a New World Symphony în timpul misiunii Apollo 11. Premiera a avut loc în decembrie 1893, la Carnegie Hall din Midtown Manhattan, New York City. Dirijor a fost germanul Anton Seidl (1850-1898). Chiar înainte de acest concert, Dvorak a adăugat partiturii titlul „Din lumea nouă”. La mai puţin de un an, în iunie 1894, simfonia a avut premiera europeană, la Societatea Filarmonică din Londra, sub bagheta scoţianului Sir Alexander Campbell Mackenzie. Pentru a scrie Simfonia a IX-a, Dvorak s-a inspirat din muzica tradiţională a comunităţilor de afro-americani.
Prețul biletului la acest concert este de 35 lei. Concertul face parte din proiectul INITIO, un proiect cultural inovativ și o inițiativă a Filarmonicii de Stat din Oradea, venit cu scopul de a împărtăși publicului larg muzică simfonică, vocal-simfonică, artă lirică în spații neconvenționale. Dezideratul INITIO este de a organiza în fiecare an evenimente estivale, prin care Filarmonica orădeană să iasă în mijlocul societății cu programe muzicale celebre și recunoscute, dăruite comunității locale cu intenția de a apropia publicul meloman.
Citiți principiile noastre de moderare aici!