Filarmonica de Stat Oradea sărbătorește Ziua Națională a României, împreună cu publicul său. Joi, 1 decembrie, la ora 19 va avea loc în sala Enescu-Bartok, un concert dedicat muzicii românești, care îl va avea ca solist pe Horia Maxim la pian, iar orchestra va fi condusă de maestrul Radu Postăvaru. În program se regăsesc lucrări din creația compozitorilor Pascal Bentoiu, Paul Constantinescu și Marțian Negrea, care datează de la jumătatea secolului al XX-lea.
Îrogramul va începe cu lucrarea lui Pascal Bentoiu – Suita ardelenească op. 6. Pascal Bentoiu s-a născut în anul 1927 la București și s-a stins din viață în anul 2016. Acesta a ales drumul muzicii de la o vârstă precoce, la formarea sa contribuind cu mare însemnătate compozitorul Mihail Jora. În creația lui Bentoiu se regăsesc lucrări simfonice, instrumentale, camerale și operă. Din creația simfonică face parte și Suita ardeleneasca op. 6. Fiind de inspirație folclorică, cele patru părți care o compun sunt: Învârtita, Jieneasca, Dealungu și Danțu. Acestea au fost culese de către compozitor, în perioada de tinerețe, atunci când lucra la Institutul de folclor din București.
Cea de a doua lucrare aparţine lui Paul Constantinescu – Concert pentru pian și orchestră. Paul Constantinescu s-a remarcat prin preocuparea sa față de folclor și față de melosul bizantin, și nu în ultimul rând, pentru creația sa cuprinzătoare. Creația sa cuprinde muzică de teatru, simfonică și vocal-simfonică, de cameră, de film, muzică corală sau instrumentală. Una dintre lucrările sale este Concert pentru pian și orchestră din anul 1952. Pe lângă activitatea sa componistică, Paul Constantinescu a mai fost violonist, dirijor și profesor la Conservatorul din București.
La pian se va afla Horia Maxim, unul dintre cei mai valoroși pianiști români, fiind frecvent invitat ca solist al orchestrelor simfonice din România și din străinătate.
Ultima lucrare din program va fi cea a lui Marțian Negrea – Suita simfonică, „Prin munții Apuseni”. Marțian Negrea, originar din Transilvania, s-a remarcat în special prin muzica de cameră. Însă, acesta a compus cu succes și muzică simfonică și vocal-simfonică, lucrări pentru pian, muzică de film și o singură operă. Din muzica dedicată ecranizării cinematografice face parte și Suita simfonică „Prin Munții Apuseni” op. 20, care datează din anul 1953. Aceasta este compusă din patru tablouri: Pe Arieș în sus, Cetățile Ponorului, Ghețarul Scărișoara și Izbuc. Marțian Negrea a avut și o activitate didactică și de cercetare foarte intensă. Acesta a fost profesor la Conservatoarele din Cluj și București și a scris numeroase articole și studii, printre acestea aflându-se și prima publicare a zece piese în caracter românesc din Codex Caioni.
La pupitrul dirijoral se va afla Radu Postăvaru, în prezent dirijor principal al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești.
Accesul la acest concert este gratuit, dar rezervarea locului este obligatorie. Locul poate fi rezervat la Agenția Filarmonicii din Strada Moscovei nr. 5 sau online, aici: https://www.bilete.ro/ziua-nationala-a-romaniei/
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!