Filarmonica de Stat Oradea marchează, prin concertul săptămânal de joi, 200 de ani de la naşterea compozitorului César Franck. Cu acest prilej, în Sala Enescu-Bartok va fi interpretată Simfonia în re minor, cea mai cunoscută lucrare orchestrală a compozitorului și singura simfonie matură a acestuia. „Simfonia are o formă ciclică, ceea ce face ca temele recurente să fie reiterate în cele trei părți ale lucrării. Simfonia a avut premiera la Paris în 17 februarie 1889 și chiar dacă părerile au fost împărțite, aceasta a intrat ușor în repertoriul orchestral internațional”, e arată în comunicatul Filarmonicii.
Cesar Franck s-a născut la 10 decembrie 1882 la Liege și este considerat un compozitor francez-belgian. Acesta a ajuns la Paris la vârsta de 14 ani pentru a studia Conservatorul, fiind recunoscut deja ca un copil-minune, în ceea ce privește calitatea sa de pianist. Din anul 1858 Franck a fost angajat ca organist la biserica Saint-Clotilde, unde a rămas întreaga viață. În calitate de compozitor, Franck a fost puternic influențat de stilul german, ceea ce se poate observa și în creația sa. Din aceasta fac parte lucrări precum: Simfonia în re minor, poemele simfonice Le Chasseur Maudit și Psyche, dar și muzică de cameră sau pentru instrumente precum orga, pianul sau vioara.
Simfonia lui César Franck va încununa programul de joi seara. În debutul progamului, însă, va putea fi audiată Uvertura operei Don Giovanni, K 527, de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele mai cunoscute lucrări din genul uverturei. Lucrarea are și o poveste interesantă. În seara dinaintea premierei, opera Don Giovanni încă nu avea uvertură. Aceasta a fost compusă în noaptea ce a urmat, Mozart lucrând întreaga noapte la birou și fiind menținut treaz de către soția sa prin lecturarea unor poeme. În zorii zilei a fost chemat un copist pentru a multiplica partitura proaspăt finalizată, iar aceasta a putut fi redată cu succes la premiera spectacolului.
Tot joi seara se va mai putea audia din creația lui Piotr Ilici Ceaikovski, Aria lui Lenski Kuda, kuda vï udalilis din opera Evgheni Oneghin. Pe versurile lui Alexander Pușkin, aria este cântată în actul al doilea, înainte ca cei doi prieteni, Lenski și Oneghin să se dueleze. Tot din creaţia lui Ceaikovski va fi interpretată şi lucrarea Pezzo capriccioso, Op. 62. Lucrarea pentru violoncel și orchestră a fost compusă într-o singură săptămână din vara lui august 1887. Titlul exprimă opusul caracterului lucrării, aceasta fiind o creație tristă, sobră, în tonalitatea si minor. Însă, Ceaikovski și-a denumit astfel lucrarea datorită numeroaselor variațiuni asupra temei capriciului.
Din program mai face parte şi compoziţia lui Antonio Vivaldi, Concertul pentru două violoncele și orchestră în sol minor, RV 531, compusă la Veneția în jurul anului 1720. Este singurul concert din creația lui Vivaldi, scris pentru două violoncele.
Invitaţii Filarmonicii de Stat Oradea sunt violonceliştii Marin Cazacu şi Ştefan Cazacu, tată şi fiu. Marin Cazacu a absolvit cursurile Universătii Naționale de Muzică din București, pe parcursul carierei sale fiind laureat la concursuri din țară și din străinătate. Marin Cazacu este solist al Filarmonicii George Enescu din București, dar concertează în calitate de solist pe scene internaționale. Marin Cazacu este şi profesor la Universitatea Națională de Muzică București.
Ștefan Cazacu a început să studieze violoncelul la vârsta de 6 ani, alături de tatăl său, Marin Cazacu. Acesta a urmat cursurile Universității de Muzică din București, completându-le cu o bursă primită la Universitatea de Muzică din Viena, Austria. În palmaresul său una dintre cele mai importante distincții o reprezintă Premiul al III-lea la Competiția Internațională George Enescu. În calitate de solist, Ștefan Cazacu a concertat deja alături de toate orchestrele simfonice din România, dar și alături de orchestre din Olanda, Israel, Austria sau Germania.
La pupitrul dirijoral se va afla Jankó Zsolt, dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!