UPDATE! Din motive medicale, solistul Giuseppe Fausto Modugno nu va putea fi prezent la concertul programat joi, la Filarmonică. În acest context, programul concertului Armonia se modifică, urmând a fi prezentate lucrări de P. I. Ceaikovski: Uvertura fantezie Romeo și Julieta, respectiv Simfonia a IV-a în fa minor, op 36
Rossini, Schumann şi Alexander Borodin în programul de joi, 3 februarie, al concertului simfonic susţinut de Filarmonica de Stat din Oradea. În sala de concerte „Enescu – Bartókˮ, de la ora 19:00, la pupitrul dirijoral se va afla din nou maestrul turc Alpaslan Ertüngealp. Publicul orădean este invitat la o călătorie prin lumea muzicală a secolului XIX. „Cele trei lucrări propuse provin din trei școli muzicale pe cât de îndepărtate, pe atât de interesante și cu specific aparte”, se arată în comunicatul filarmonicii orădene.
Italianca în Alger de Gioachino Rossini este unul dintre cele mai reprezentative exemple de opera buffa care s-au scris vreodată. Muzica este tipic rossiniană, cu pasaje rapide și dificile, care implică însă lejeritatea în interpretare a soliștilor și instrumentiștilor, cu fuziunea dintre muzica susținută și plină de energie cu cea elegantă și impecabilă. Prin urmare, uvertura operei este rezumatul muzical al unei capodopere, care strălucește și surprinde, încă de la primele acorduri. Un detaliu aparte care stârnește curiozitatea auditoriului, este faptul că Rossini a compus opera în doar două săptămâni.
Concertul pentru pian și orchestră în la minor, op. 54 este singurul concert de pian pe care l-a scris Robert Schumann vreodată. Compozitorul a mai încercat să compună lucrări pentru pian și orchestră, însă niciuna nu a fost finalizată. Concertul acesta a fost mai întâi o Fantezie pentru pian și orchestră în la minor. Nereușind să câștige încrederea niciunei edituri, soția compozitorului, Clara, i-a sugerat acestuia să extindă piesa la dimensiunea unui concert. Astfel, Schumann a adăugat un Intermezzo și un Allegro vivace ca partea a doua și a treia și concertul a fost interpretat cu succes în anul 1945, rămânând ulterior unul dintre cele mai valoroase concerte ale Romantismului.
Invitatul serii la pian este pianistul italian Giuseppe Fausto Modugno. Acesta a oferit de-a lungul timpului interpretări remarcabile, atât ca solist, cât și alături de ansambluri camerale, abordând lucrări de diferite facturi, din toate epocile. În prezent este directorul Academiei „Orchestra Mozart”.
Simfonia a II-a de Alexander Borodin este una dintre cele mai importante lucrări ale compozitorului rus. Aceasta are inflențe de ordin melodic, dar și tematic, din lucrările pentru scenă Prințul Igor și Mlada. Imaginea tematică care se crează pe baza muzicii simfoniei, este una eroică. Cu caracter patriotic și tematică eroică, Simfonia a II-a este lucrarea prin care Borodin își arată admirația pentru eroii patriei sale.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!