Filarmonica de Stat Oradea va susţine miercuri un concert la Debreţin, în baza unui parteneriat cultural cu Filarmonica Kodály. În Centrul Kölcsey se va prezenta acelaşi program care va fi oferit şi orădenilor joi, de la ora 19, în sala „Enescu-Bartók”. Filarmonica Kodály va susţine un concert la Oradea, cel mai probabil în mai 2019.
Pentru prima oară în Ungaria dar şi la Oradea va urca la pupitrul dirijoral maestrul rus Mark Kadin. Programul propus de Filarmonica orădeană va începe cu Directorul de teatru – uvertura, K.486 de Wolfgang Amadeus Mozart. „Uvertura cuprinde atât momente de joc cât şi de seriozitate, acestea fiind redate prin efecte zgomotoase contrastante, specifice lui Mozart, care contribuie astfel la o reprezentare parodistică a acţiunii, fiind vorba de o operă bufă”, explică directorul artistic Vasile Foica. Cea de a doua lucre din program este Concertul pentru oboi și orchestră în Do major de Joseph Haydn.
Lucrarea a fost compusă în anul 1800 dar manuscrisul a fost descoperit abia în anul 1926, intrând în patrimoniul cultural universal. Cea de a treia lucrare din program este Simfonia a IV-a în fa minor, op. 36 de Piotr Ilici Ceaikovski, compoziţie ce datează din 1877 și este prima dintre cele trei mari simfonii (a IV-a, a V-a și a VI-a) care au devenit foarte populare.
Dirijorul invitat, Mark Kadin, are o carieră internaţională importantă. Din anul 2017 este dirijor şi director artistic al Orchestrei Simfonice Naționale Radio din Bulgaria. În România a mai dirijat în: Iaşi, Cluj, Târgu Mureş, Braşov, Arad, joi dirijând pentru prima oară la Oradea. „Sunt fericit să dirijez Filarmonica din Oradea. Face parte din meseria mea de a descoperi noi orchestre în noi oraşe. Mă bucur că l-am cunoscut şi pe Sándor şi că pot dirija muzică barocă, pentru că nu este prea des interpretată. Sunt foarte mulţumit de repetiţiile cu orchestrra orădeană, oamenii de aici sunt foare prietenoşi, în ciuda faptului că sunt un dirijor un pic mai dur”, precizează Mark Kadin. Despre simfonia lui Ceaikovski spune că este o muncă grea pentru a o interpreta deoarece este o lucrare foarte cunoscută, fiind una din cele mai cântate simfonii din lume. „Aproape toată lumea cunoaşte această muzică. Aşa încât, pentru noi este un mare examen în faţa auditoriului din Oradea şi Debreţin. Dar vom da totul pentru a interpreta la cote maxime acest program”, spune Mark Kadin.
Prin prezenţa oboistului Gáti Sándor ca solist se continuă tradiţia de a se pune în evidenţă valoroşi instrumentişi ai Filarmonicii de Stat Oradea. De altfel, Gáti Sándor nu este la prima evoluţie ca solist. Este preocupat în mod deosebit de instrumentele şi muzica barocului. Este membru fondator al Ansamblului de muzică veche „Il pastor fido”, realizând concerte, precum şi programe cu rol educativ cu acest ansamblu. „Este o onoare pentru mine să cânt din nou ca solist alături de colegii mei. Când mi s-a propus să cânt am stat pe gânduri ce piesă să alegem. Şi mi-am amintit de concertul de Haydn pe care l-am cântat prima dată acum 18 ani, pe vremea când eram student. L-am preluat acum cu o altă viziune, cu altă percepţie, şi sunt convins că va fi un concert extraordinar”, spune Gáti Sándor.
„Simfoniile toamnei”
Concertul de joi de la sala de concerte „Enescu-Bartók” face parte din Festivalul Muzicii Clasice „Simfoniile Toamnei”, care a debutat marţi. Ultimul concert al primei săptămâni de festival va avea loc vineri, de la ora 19. Este vorba de concertul cameral susţinut de Cvartetul Brassai, care aparţine Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Cvartetul este alcătuit din: Barabás Sándor la vioară, Balogh András la violă, Botár András la violă şi Kostyák Előd la violonecel. În program sunt incluse: Cvartetul de coarde nr. 1 în Re major, op. 11 de P. I. Ceaikovski şi Cvartetul de coarde în Fa major de M. Ravel.
Abonamentele sunt valabile pentru toate concertele.
Citiți principiile noastre de moderare aici!