Orchestra de Cameră „Franz Liszt” şi-a încheiat turneul în Transilvania cu un concert la Oradea. Evenimentul a avut loc miercuri, 6 noiembrie, de la ora 19:00, în Catedrala Romano-Catolică din Oradea. Director artistic și interpret în concert a fost violoncelistul Várdai István. Concertmaestru a fost Tfirst Péter. Intrarea la eveniment a fost liberă.
Membrii orchestrei au mărturisit înainte de concert că scopul concertului lor este „să surprindă publicul divers care îi așteaptă cu o producție artistică de înaltă calitate, de care toată lumea să își poată aminti multă vreme”.
Melomanii prezenţi în catedrală au putut audia lucările: Liszt-Wolf Péter: Rapsodia maghiară nr. 2, Haydn: Concertul pentru violoncel în do major, Hob. VIIb:1, Pavel Fischer: Cvartetul de coarde nr. 3 „Mad Piper”, Popper: Rapsodia maghiară, Weiner: Divertimento nr. 1, Op. 20. La eveniment a fost prezent şi Böcskei László, episcopul diecezei romano-catolice de Oradea.
Orchestra de Cameră „Franz Liszt” a fost fondată în 1963 de studenți absolvenți ai Academiei de Muzică Franz Liszt din Budapesta. Formația, care este recunoscută ca orchestră națională a Ungariei, a jucat un rol proeminent în viața muzicală și a dobândit o reputație internațională considerabilă în ultimele șase decenii.
Astăzi, este considerată una dintre cele mai remarcabile reprezentante ale genului muzicii de cameră la nivel mondial, apreciată pentru precizia interpretării, versatilitatea genurilor abordate și capacitatea de adaptare excepțională.
De la înființare, sub conducerea lui Sándor Frigyes, apoi Rolla János și din 2016 Tfirst Péter, a concertat în peste 50 de țări, inclusiv Carnegie Hall din New York, Suntory Hall din Tokyo, Sydney Opera House, Teatro Colón din Buenos Aires și Théatre de la Ville din Paris.
Pe lângă prezențele în săli de concerte renumite, orchestra a colaborat cu artiști de excepție precum Sviatoslav Richter, Mstislav Rostropovich, Isaac Stern, Yehudi Menuhin, Jean-Pierre Rampal, Martha Argerich, Julia Fischer, Vadim Repin, Schiff András, Emmanuel Pahud, Vadim Gluzman, Denis Matsuev, Mischa Maisky, Maxim Vengerov, Ilya Gringolts, David Fray, Denis Bouriakov, Pusker Júlia, Boldoczki Gábor și Takács-Nagy Gábor.
Din ianuarie 2020, celebrul violoncelist Várdai István s-a alăturat ca director artistic, contribuind la pregătirea profesională și la conturarea conceptului artistic al formației.
Evenimentul de la Oradea a fost organizat de Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca cu sprijinul Eparhiei Romano-Catolice din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!