Mani Neumann, instrumentistul pe care presa germană l-a numit Der Teufelsgeiger (Violonistul Diavolului) în cadrul unei comparații cu Paganini, cunoscut publicului din România și în urma colaborării sale de lungă durată cu formația Phoenix, aduce farfarello din nou în vestul țării, pentru prima dată într-o formulă acustică alături de Ulli Brand.
Proiectul farfarello a împlinit 40 de ani de carieră în 2021, însă conjunctura impusă de pandemie a făcut imposibilă o „sărbătoare” în România, așa cum Mani Neumann și-ar fi dorit. Îndrăgostit de țara noastră, violonistul a început colaborarea de lungă durată cu România în 2023.
[eadvert]
„Am prezentat aici și albumul aniversar, Kronung, dar și filmul biografic despre istoria de peste patru decenii a formației. Am avut un an încărcat, cu experiențe extraordinare, și vrem să continuăm și colaborările cu artiști români. Formula de bază a proiectului farfarello, însă, este un duo cu vioară și chitară – noi așa am început, acum 40 de ani. Am fost întrebat de multe ori în ce gen muzical ne încadrăm și cred că formula aceasta, solo zu 2’t, răspunde cel mai bine la această întrebare.
Muzica noastră este în primul rând derivată din cea clasică, pentru că noi asta am studiat. Peste această bază au venit influențele contemporane, cele din jazz, folclor european, chiar și rock sau alte genuri. Interesant este că apar și multe influențe românești, deși noi nu ne imaginam, atunci, că vom cânta în România – pentru că Ulli (Brand) a avut un profesor de chitară fascinat de tot ce însemna folclor balcanic, iar eu am întâlnit foarte devreme muzica Phoenix. Avem, bineînțeles, o bază clară în formula de trio, avem și proiecte mai complexe, cu mai mulți instrumentiști, avem și concerte cu orchestre simfonice, dar încă mai cântăm proiectul Solo zu 2’t pentru că acolo este esența, acolo e muzica noastră, așa cum a fost compusă.” (Mani Neumann)
Concertul acustic Solo zu 2’t prezintă atât muzica farfarello în forma sa brută, cât și un periplu prin muzica clasică – eliberată, aici, de rigorile obișnuite ale spațiilor în care este prezentată de obicei. Structura este una inedită, în forma unui medley bine organizat care pleacă de la Brahms, Dvořák și Enescu, face opriri în jazz și chiar folclor, păstrând în același timp doza de rock cu care publicul îl asociază pe violonistul Mani Neumann.
Evenimentul va avea loc sâmbătă, în 3 februarie, la Noo’vo Lounge începând cu ora 19:00, iar biletele pot fi achiziționate în rețeaua iabilet și pe iabilet.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!