Va urma Concertul pentru violoncel și orchestră în si minor op. 104 de Antonin Dvořák (1841-1904). Dvořák a compus două concerte pentru violoncel: primul în 1865, iar al doilea – devenit celebru pe plan mondial – cu 30 de ani mai târziu. Această din urmă lucrare este ultima compoziţie scrisă în Statele Unite, exprimând sentimente de nostalgie faţă de pământul natal. De fapt, ea fusese terminată deja în Cehia (Pişek), în iunie 1895, şi dedicată lui Hanus Wihan, membru al Cvartetului Ceh. Prima audiţie a concertului a fost dirijată de către compozitor în 1896, la Londra.
Cea de-a doua parte a concertului cuprinde o suită, „Cavalerul rozelor” de Richard Strauss (1864–1949). Opera „Cavalerul rozelor”, compusă între anii 1909-1910, bazată pe libretul lui Hugo von Hofmannstahl, a fost prezentată la Opera din Dresda în 26 ianuarie 1911, sub bagheta lui Richard Strauss. Popularitatea operei l-a determinat pe Strauss să realizeze versiuni de concert din unele fragmente ale operei. În 1944 compune Suita prezentată în acest concert. Muzica lui Strauss se remarcă şi aici prin strălucirea orchestraţiei, această sclipire sugerând totodată o evocare nostalgică a idealizatului vals vienez din secolul al XIX-lea.
Conducerea muzicală aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii, maestrul Jankó Zsolt. Solistul invitat, Fenyő László, a devenit unul dintre cei mai apreciaţi violoncelişti pe plan mondial, atât în rândul publicului, cât şi al criticii de specialitate. Dincolo de tehnica sa impecabilă şi expresivitatea interpretării, este un artist sărbătorit şi apreciat pentru fidelitatea unică, prin care poate reda în oricare compoziţie intenţia autorului.
În ultimii ani a concertat pe scene renumite – Concertgebouw din Amsterdam, Wigmore Hall Londra, Gasteig-Philharmonie München – cu orchestre de renume. În Ungaria este cel mai căutat violoncelist, postul naţional de radio difuzează majoritatea concertelor sale, pe lângă numeroase recitaluri solo şi de cameră. A interpretat concerte alături de majoritatea orchestrelor şi dirijorilor din ţara sa natală. A fost recunoscut în 2005 cu Premiul Liszt, acordat de Ministerul Culturii din Ungaria, iar în 2008 cu Premiul Junior Prima. În prezent este profesor la Musikhochschule Karlsruhe din Germania. Artistul cântă la un violoncel construit de Matteo Goffriller în 1695.
Citiți principiile noastre de moderare aici!