În cadrul Turneu național de lieduri compuse de părintele liedurilor, Franz Schubert, Soprana Teodora Gheorghiu, acompaniată de pianista Diana Ionescu, va susține un recital pe 4 noiembrie la Oradea, la Sala Filarmonicii.
Teodora Gheorghiu spune că posibilitatea de a se întâlni nemijlocit cu publicul din mai multe oraşe ale ţării reprezintă un tip de hrană spirituală care face extrem de bine oricărui artist. Soprana reprezintă unul dintre minunatele voci pe care România le-a oferit lumii în ultimele decenii şi care a încântat juriile concursurilor „Enescu” şi „Reine Elisabeth” în anii 2000 şi care de atunci a evoluat pe scene importante ale Europei.
Destinul muzical al Teodorei Gheorghiu a fost influențat în mod direct de marele José Carreras, care a remarcat-o în cadrul concursului Julian Gayarre International Singing Competition. Deşi nu a câştigat acest concurs, Carreras i-a oferit o bursă de studii care i-a schimbat definitiv cursul carierei. Ulterior, a câștigat mai multe competiţii, fiind laureată, între altele, a Concursului Internaţional „George Enescu” de la Bucureşti, dar şi a prestigioasei Queen Elizabeth Competition şi a primit bursa de studii Herbert von Karajan.
Diana Ionescu este o pianistă cu o carieră impresionantă, care a colaborat cu numeroși artiști de talie mondială și a concertat în numeroase săli de concerte renumite. Colaborarea cu Teodora Gheorghiu pentru acest turneu de lieduri spune că o onorează și o bucură: „Sunt foarte încântată să fiu alături de Teodora Gheorghiu pe scenă. Dincolo de partituri, muzica lui Schubert poartă cu ea povești și emoții care ne conectează pe toți. Sunt cu adevărat emoționată și onorată că putem împărtăși această experiență cu toți cei care ni se vor alătura.”
Diana Ionescu a studiat la clasa lui Dan Grigore la Universitatea Națională de Muzică București, unde a studiat şi cu Steluța Radu, Sandu Sandrin şi Dinu Ciocan. În 2003 s-a mutat în Marea Britanie, ca să îşi continue studiile cu Ronan O’Hora, Joan Havill şi Marc Racz la Birmingham Conservatoire şi Guildhall School of Music and Drama. Și-a perfecționat arta cu Viktor Merzhanov la Conservatorul Tchaikovsky de la Moscova, cu Alexis Weissenberg la Engelberg, cu Dmitri Bashkirov la Chapelle Reine Elisabeth de la Bruxelles şi la Madrid, şi cu Richard Goode la New York. Câştigătoare a Marelui Premiu al Concursului Internațional de Pian „George Enescu” din 2001, şi ultimul pianist român care a reuşit această performanță, Diana Ionescu se bucură de o activitate internațională ca solistă, muzician de cameră, pedagog şi director de festival.
„Cu peste 600 de lieduri compuse, Franz Schubert este considerat cel mai prolific creator din acest domeniu. A tradus poezia în sunet, dând viață unor opere muzicale memorabile precum «Der Erlkönig» (Regele Ielelor) și «Gretchen am Spinnrade» (Margareta torcând), bazate pe operele lui Goethe. Liedurile sale ascund un substrat adânc, cu sensuri și emoții complexe, o comoară pe care puțini au reușit să o descifreze în profunzime. Franz Liszt, un alt gigant al muzicii, l-a numit pe Schubert «cel mai poetic muzician care a trăit vreodată». Cu toate că a plecat prea devreme din această lume, la vârsta de 31 de ani, Schubert a lăsat în urmă un adevărat tezaur muzical – aproape 1.000 de compoziții care ne încântă și astăzi. El mărturisea: «M-am născut doar pentru a compune»”, precizează înainte de turneu Teodora Gheorghiu.
Bilete pentru recitalul de la Oradea se găsesc pe https://filarmonicaoradea.ro/cumpara-bilet/.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!