Ultimul concert din acest an al Filarmonicii de Stat Oradea este un cadou oferit melomanilor înainte de Sfintele Sărbători. Sunt propuse spre audiere, joi seara, patru capodopere.
În deschiderea programului se va putea asculta Concerto pastorale de Johann Christoph Pez. Partea solistică va fi susţinută de către flautistele Nagy Éva şi Török Apollónia. Seara va continua cu Air – din Suita nr. 3 pentru orchestră în Re major, BWV 1068 de Johann Sebastian Bach.
Dintre cele patru Suite orchestrate de Bach, a treia este cea mai cunoscută, în mare parte datorită faimei celei de a doua mișcări, faimoasa „Arie pe coarda sol”. Cea de A treia suită, în Re major, este formată din cinci mișcări: Uvertura, Aria (numai coarde și continuo), Gavotte I & II, Bourrée și Gigue. Așa cum se întâmplă de obicei în mișcările lente ale Concertelor brandenburgice, Bach renunță aici la instrumentele de suflat și la timpani, permițând coardelor să poarte tot materialul. Aceasta este o piesă binară simplă; nu există, în mod clar, nicio întoarcere a materialului melodic de deschidere în a doua parte a mișcării.
Va urma în program Adagio în Sol Minor de Tomaso Albinoni. Faimosul Adagio în Sol Minor de Albinoni a fost reconstituit de Remo Giazotto, după un fragment al părţii lente din trio sonata, ce s-a descoperit printre ruinele Bibliotecii de Stat din Drezda. Există o dezbatere științifică continuă dacă presupusul fragment a fost real, sau o farsă muzicală comisă de Giazotto, dar nu există nici o îndoială cu privire la calitatea de autor al restului lucrării lui Giazotto. Compoziția a pătruns și în cultura populară, fiind folosită ca muzică de fundal pentru multe filme, în programe de televiziune și în reclame, unul dintre filmele cunoscute care a preluat piesa fiind Manchester by the Sea (2016).
Concertul se va încheia cu Oratoriul de Crăciun, op. 12 de Camille Saint-Saëns. Compozitorul a fost un copil minunte care a uimit Franţa cu talentul său muzical. Mai târziu, ca interpret a dovedit o tehnică perfectă, iar numărul mare de lucrări compuse i-a asigurat şi poziţia de compozitor francez important.
Invitatele Filarmonicii pentru părţile solistice din oratoriu sunt: soprana Tempfli Mária, membră a corului Operei Naţionale din Budapesta şi mezzosoprana Valentina Puşcaş, masterand la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Alături de acesta, membrii Corului Filarmonicii: altista Ramona Pataki Haşaş, tenorul Nicolae Bejan şi basul Benczédi Hunor. Conducerea muzicală aparţine dirijorului permanent al Filarmonicii, Romeo Rîmbu. Participă Corul Filarmonicii, dirijat de Lászlóffy Zsolt.
Citiți principiile noastre de moderare aici!