Publicul meloman revine în sala de concerte „Enescu-Bartók” a Filarmonicii de Stat Oradea. Acum sala poate fin acoperită 50% din capacitate. În obişnuitul concert de joi, de la ora 19:00, sunt prevăzute în program trei compoziţii, la pupitrul dirijoral fiind maestrul Jankó Zsolt, dirijorul Filarmonicii de Stat Oradea şi al Operei Maghiare din Cluj-Napoca.
Seara va începe cu Uvertura – Hunyadi László compusă de Ferenc Erkel.
[eadvert]
Hunyadi László este o operă în trei acte compusă de compozitorul maghiar Ferenc Erkel. Libretul scris de Béni Egressy are la bază o piesă de teatru de Lőrinc Tóth. Opera a fost interpretată pentru prima dată la Pesti Nemzeti Magyar Szinház din Budapesta, în 27 ianuarie 1844. Opera se bazează pe evenimente care au avut loc în Ungaria în 1456-1457.
A doua compoziţie din program este cea a lui Franz Liszt, respectiv Concertul nr. 1 pentru pian și orchestră în Mi bemol major. Liszt a compus concertul pe o perioadă de 26 de ani. Temele principale datează din 1830, pe când compozitorul avea 19 ani, în timp ce versiunea finală datează din 1849. Concertul este format din patru mișcări și durează aproximativ 20 de minute. A avut premiera la Weimar pe 17 februarie 1855, cu Liszt la pian și Hector Berlioz dirijor. Liszt a mai făcut câteva modificări înainte de publicare în 1856. Béla Bartók a descris lucrarea ca „prima realizare perfectă a formei sonatei ciclice, cu teme comune tratate pe principiul variației”.
Solistul concertului va fi Mihai Ungureanu, solist concertist al Filarmonicii Oltenia din Craiova. Pianistul Mihai Ungureanu apare cu regularitate în viața de concert a țării și în străinătate, atrăgându-și elogiile publicului și criticii de specialitate. Repertoriul său vast cuprinde lucrări esenţiale de la muzica barocului până la muzica contemporană universală şi românească.
Programul se va încheia cu Suitele Peer Gynt, op. 46 și op. 55 de Edvard Grieg. Peer Gynt este o compoziție muzicală scenică pentru orchestră și cor compusă de către Edvard Grieg în 1874, având ca insprație opera Peer Gynt, scrisă de către scriitorul norvegian Henrik Ibsen.
Premiera poemului dramatic Peer Gynt, cu muzica de scenă de Edward Grieg (două suite, fiecare în câte patru părţi), a avut loc la 24 Februarie 1876, la Teatrul Cristiania din Copenhaga, cu Henrik Klausen în rolul titular, având un succes răsunător.
Citiți principiile noastre de moderare aici!