„Armonii mistice” este titlul programului de joi, 25 aprilie, de la ora 19:00 al Filarmonicii de Stat Oradea, care îl va avea la pupitrul dirijorial pe maestrul Cristian Oroșanu, iar ca solist invitat pe violoncelistul Răzvan Suma. Concertul va avea loc în sala de concerte „Enescu – Bartók”.
[eadvert]
În program sunt cuprinse lucările „Dansuri şi arii antice: suita nr. 3, P 172” de O. Respighi, Sonata în caracter popular spaniol pentru violoncel şi orchestră de coarde, arr.Myroslav Kryl compusă de G. Cassadó, iar în partea a doua a programului se va putea audia Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin) de M. Ravel.
„Armoniile în muzică pot fi îmbrăcate în multiple forme, în funcție de caracterul pe care îl dă muzica. Dacă melodia este una tristă, armonia va căpăta la rândul ei o alură întunecată, dacă însă piesa va inspira bucurie, armonia va transmite și ea o stare de bine. Armonia poate fi considerată, în termeni simpli, o îmbogățire a melodiei, care pornește așadar de la firul simplu al muzicii și îl brodează în așa fel, încât să creeze o întreagă țesătură. Prin urmare, „Armonii mistice” se întâlnesc atunci când muzica este una misterioasă, putând să aibă zeci de fațete, să fie interpretată în zeci de moduri sau să inspire o multitudine de stări”, punctează oranizatorii.
În prima partea a concertului se va putea asculta muzica misterioasă a compozitorilor Ottorino Respighi și Gaspar Cassadó, doi compozitori ai secolului XX, care sunt aproape anonimi publicul larg. Lucrarea „Dansuri și arii antice” (Antiche arie e danze) este un set de trei piese orchestrale, provenite din cântece scrise pentru lăută. Fiind un muzicolog de renume, Respighi a arătat un interes major în muzica renascentistă și barocă. Suita nr. 3, P. 172 a fost compusă în 1931 şi a fost orchestrată doar pentru ansamblu de corzi. La baza ei se află cântece pentru lăută scrise de Besard, o piesă pentru chitară barocă de Ludovico Roncalli și melodii pentru lăută de Santino Garsi da Parma și alți compozitori anonimi.
Sonata în caracter popular spaniol pentru violoncel şi orchestră de coarde, arr.Myroslav Kryl comusă de Cassadó îl va avea ca solist pe Răzvan Suma, violoncelist cunoscut publicului orădean. În anul 2000 a absolvit Academia de Muzică din București, la clasa maestrului Marin Cazacu, iar din anul 2002 a început să se perfecționeze la Cambridge cu profesorul Terry King. Răzvan Suma a devenit solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio în anul 2009 și totodată profesor la Universitatea de Muzică din București. Violoncelistul a câștigat premii importante la concursuri de renume internațional. Răzvan Suma este și fondator al Ansamblului „PlaCello”.
Le Tombeau de Couperin (Mormântul lui Couperin) a fost compusă de Maurice Ravel în 1917. este un omagiu înaintaşilor muzicii franceze. Numele lui Couperin a fost ales ca simbol al epocii claveciniştilor francezi. Lucrarea adaptează limbajul clavecinului din timpurile vechi în arta modernă a pianului.
La pupitrul dirijoral se va afla Cristian Oroșanu, a cărui reputaţie porfesională a determinat prezența sa încă din fragedă tinerețe pe marile scene. Este absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși și perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaționale Bach de la Stuttgart a beneficiat de îndrumarea dirijorului Helmuth Rilling.
A îmbinânat cariera internațională, alături de orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich, BBC Scottish Orchestra, Orchestre de Paris sau Deutsche Symphonie Orchester Berlin, cu o activitate susținută în țară, la pupitrul majorității instituțiilor de concerte românești. În prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Brașov.
„Mă bucur să vă regăsesc la Oradea alături de aceată minunată orchestră a Filarmonicii de Stat Oradea. Vă prezentăm un program cu muzică scrisă de compozitori din seccolul XX, dar făcând referire la muzica secolului XVIII. Am ales trei compozitori, Respinghi, Cassado şi Ravel, din cultura europeană a secolului XX, care au scris muzică veche. Mă bucur foarte mult să vă primesc, joi seara, la concert”, a lansat invitaţia dirijorul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!